Cyste på eggstokk, er det farlig?

Spørsmål

Er 54 år og bruker Novofem. Ved nylig kontroll hos gynekolog med ultralyd ble det påvist en cyste med vann? i på 5 cm.
Legen sa at i min alder skal man ikke ha slike cyster. Går til kontroll årlig. Celleprøven var normal og alt annet så fint ut.
Tok blodprøve CA125 som viste tallet 6.
Har selv ikke merket noe til cysten. Kontroll om 3 måneder. Fikk ikke mere forklaring på dette.
Må den fjernes hvis den blir større? Hvor stor kan den bli?
Kan den forsvinne av seg selv?
Er det best at slutte med østrogen?
Kan den sprekke og er det farlig må noen måte?

Svar

Hei kvinne 54.

Du forteller at du ved nylig kontroll hos gynekolog fikk påvist en cyste på 5 cm. Du forteller ikke hvor denne cysten er, men jeg regner med at den er på en av eggstokkene. Her er det ganske vanlig for yngre kvinner (som har eggløsninger) å danne cyster. Dersom disse er små eller uten symptomer skal de bare kontrolleres, for de går som regel tilbake av seg selv. Dette er helt ufarlig.

En gang i blant kan disse cystene sprekke, og det kjennes som akutt innsettende skarp smerte i magen på ene siden, som gradvis vil avta i løpet av 1-2 døgn. Smerter kan også tilkomme hvis cysten begynner å blø. Det kan også skje at cysten vrir seg rundt og cysten mister sin blodforsyning, og dette vil også gi akutte intense magesmerter. Da blir det viktig å kontakte lege raskt. Dette gjelder også alltid om en opplever magesmerter sammen med sykdomsfølelse/feber. Dersom du ikke merker noen symptomer eller har smerter trenger du ikke tenke på dette.

Som regel finner en slike cyster tilfeldig ved kontroller, for det er sjelden de gir symptomer. Dersom cysten blir veldig stor og dermed begynner presse på omkringliggende organer kan en kjenne den. Cyster kan bli veldig store og romme opptil flere liter væske og således gjøre at magen blir utspilt.

Som legen din nevnte, er det ikke så vanlig å ha slike cyster i din alder - og det blir viktig å utelukke ondartet sykdom. Det er nok derfor det ble tatt CA125, som er en markør med tanke på eggstokkreft. Din prøve viste lav verdi, altså skal du kun ha kontroll om 3 måneder. Kontroll etter 3 måneder er det vanlige også hos de helt unge kvinnene.
Dersom denne cysten har vokst på disse månedene kan det bli aktuelt å stikke hull på den, ultralydveiledet. Operativ fjerning kan også være aktuelt. Det utføres kikkhullskirurgi oftere ved fjerning av cyster hos kvinner etter overgangsalderen (og i de tilfeller det er mistanke om noe ondartet). Hva som blir utfallet ditt kommer an på hva kontrollen viser, og hva gynekologen din vil anbefale.

Det er bra at du nå er ivaretatt, du skal til kontroll og bli fulgt opp videre. Jeg håper dette svarte deg på det du lurte på.

Med vennlig hilsen Thea Steinert.