Celleforandringer

Spørsmål

Hei. Jeg tok en celleprøve hos min fastlege i okt-03, fikk svar på denne i mars-04 hvor det stod at det var "manglende materiale" og at jeg måtte ta en ny prøve innen et halvt år. Jeg gikk derfor til en gynekolog og tok en ny prøve og jeg fikk da en telefon fra henne etter tre uker hvor hun sa at de ikke hadde fått noe resultat nå heller og at årsaken var forstørrede kjerner og at dette var vanlig i 1 av 10 tilfeller (dette sa hun ingenting om når jeg var hos henne for å ta prøven og hun sa hun aldri hadde hørt om at jeg måtte vente et halvt år på å ta neste prøve). Hun sa også at alt mest sannsynelig var normalt og at jeg måtte ta en ny prøve innen et halvt år igjen. Hva kan dette skyldes? Jeg blir veldig urolig av å gå så lenge uten å få svar? Er dette så normalt som hun sa til meg? Hva vil det si å ha forstørrede kjerner? Kan jeg gå å ta en prøve til nå og vil evt den gi det samme svaret? Celleprøvene jeg har tatt tidligere har vært helt normale.

Kvinne, 24 år

Svar

Det forekommer at celleprøven ikke er god nok for analyse. Det kan være får få eller manglende celler. Prøven kan være for blodig eller forurenset på andre måter. Store kjerner k a n være uttrykk for godartete virusforandringer (HPV). Da er det vanlig med ny prøve etter 6 mndr. Som regel går forandringene tilbake spontant. Det er viktig at det kontrolleres at det skjer. I sjeldne tilfeller kan forandringene bestå og utvikle seg til kreftforstadier, men dette tar i tilfelle mange år.
Du blir fulgt opp på riktig måte, og det er ingen grunn til bekymring.