Celleforandringer og virus

Spørsmål

Hei!
Jeg var hos gynekolog og fikk beskjed om at jeg har celleforandringer igjen. Jeg ble "opperert" for det samme for ca 6 år siden. Legen snakket om et virus som kan være grunnen eller at de ikke fikk fjernet alt sammen 1. gangen. Men det burde blitt oppdaget siden jeg jevnlig har tatt vanlig celleprøver hos legen min, eller?
Dette viruset som hun snakket om hva slags virus er det, ev kan jeg bli kvitt det på noen måte?

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Det er riktig at man tror det er et virus som er årsaken til slike celleforandringer på livmorhalsen. De siste årene har man nemlig oppdaget at et vanlig forekommende vortevirus (Humant papillomavirus HPV 16) kan spille en rolle i utviklingen av slike celleforandringer.

Ved de jevnlige kontrollene de fleste kvinner går til hvert 3dje år blir det tatt celleprøver fra livmorhalsen. Hvis man påviser celleforandringer eller dette vorteviruset skal man kontrolleres oftere og eventuelt gjøres det kirurgi for å fjerne det affiserte området. Jeg er ikke helt sikker på hva som er gjort med deg, siden du har fått nye celleforandringer har de neppe fjernet hele livmormunnen/halsen.
Imidlertid kan celleforandringer tilkomme selv om man er behandlet tidligere.

Du kan ikke fjerne viruset, og gynekologen din har nok vurdert hvor alvorlige celelforandringene dine er og vil anbefale videre planer.
Ved lette forandringer kontrolleres dette over noe tid, ved mer alvorlige forandringer fjernes av og til hele livmormunnen/halsen. Dette kan høres drastisk ut, men celleforandringene er potensielle forstadier til kreft og skal tas svært alvorlig.

Ved å kontrollere ofte og behandle tidlig kan man unngå utvikling til kreft.

Den norske Kreftforening har en god oversikt over underlivskreft her:
http://www.kreft.no//kreftsykdommer/gynekologiskkreft/