Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Celleforandringer og underlivssmerter

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 27 år. For ca 6 måneder siden fikk jeg time hos gynekolog, etter henvisning fra fastlege. Jeg har de siste årene hatt sterke smerter i underlivet. Smertene kan oppstå etter sex, eller det kan være helt urelatert. Smertene kjennes ut som skarpe stikk i underlivet og varer vanligvis i 30 min til 3 timer. Smertene er gjerne så intense at jeg må ligge helt rolig og ikke røre meg. Dagen etter et «smerteutbrudd» kjennes jeg støl ut og jeg merker det i både underlivet og nederst i magen. Gikk til gynekolog som ikke fant noen fysiske feil, men jeg fikk påvist grove celleforandringer og ble konisert for 3 måneder siden. Etter koniseringen fikk jeg brev i posten om at det er funnet alvorlige celleforandringer og at det ikke er «frie render» og at jeg må tilbake til sykehuset i november. Bekymrer meg selvfølgelig for livmorhalskreft, men det ville både biopsi og konisering oppdaget. Jeg har satt inn spiral (Jaydess), for 2,5 år siden og har ikke hatt mensen på 2 år. Har derimot blodig utflod og av og til litt spotting. Har født ett barn med keisersnitt. Føler meg sliten og ofte kvalm i hverdagen. Hva kan det være? Bør jeg be om flere undersøkelser? Smertene er ikke relatert til eggløsning eller mensen, da det kan komme helt sporadisk. Gjerne etter eller mens jeg er aktiv, eller anstrenger meg.

Kvinne 27
Svar

  

For å ta det med celleforandringene først, så har det ingen sammenheng med dine smerter. ‘Alvorlige celleforandringer’ er ikke kreft, men ubehandlet kan de med årene utvikle seg til kreft. Du har nå fått behandling med konisering, og ‘ikke frie render’ betyr at man er usikker på om alle celleforandringer ble fjernet. Derfor skal du til spesialistundersøkelse ved første kontroll etter konisering. Hvis man hadde påvist kreft, ville du umiddelbart ha vært tilbake for oppfølging. Er du vaksinert mot HPV? Det burde du kanskje diskutere med din lege/gynekolog?

Du har ikke menstruasjoner fordi du har en hormonspiral, men spotting. Det er ikke uvanlig med hormonspiral og ikke uvanlig etter konisering hvor det kan være et arr på livmorhalsen som lett gir blødning. Det vil gynekologen kunne se ved undersøkelsen.

Så er det dine smerter som kan komme når som helst, f.eks. etter sex, men også til andre tider. Du har ikke lenger kontroll med din syklus og kan neppe vurdere om det f.eks. kan være eggløsningssmerter? Det passer godt med at smertene fort går over igjen. 

Smerter i forbindelse med samleie ‘ved dype støt- kan skyldes den godartede tilstand endometriose. Vanligvis kan smertene vise seg ved eggløsning, i tiden før menstruasjon og i starten av menstruasjon, som du altså ikke har. Den kan som regel ikke diagnostiseres ved en vanlig undersøkelse med ultralyd, det må utføres kikkhullsoperasjon. Hormonspiral er en behandlingsmetode ved endometriose. Viktig å få stoppet menstruasjonene.

Jeg foreslår at du noterer på en kalender eller en app når du har smerter, og viser resultatet til din lege for å se om det viser seg et mønster som er typisk for endometriose.

Vennlig hilsen Mette