Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Celleforandringer og HPV (virus) og livmorhalskreft

Spørsmål

Jeg har påvist lette celleforsnsinger og tatt ny celleprøve og hpv ptøve. Men legen ttudde kanskje jeg har bet i undervilvet også. Har det noen sammenheng? Kan jeg ha kreft ? Det gjør veldig vondt når ho tar å åpner kjeden .føles trang. Jeg har en fast psrtner , bruker ilke kondom. Bør jeg være beskymret?

Svar

Livmorhalskreft rammer ca 350 kvinner i Norge hvert år. Det er en sterk sammenheng mellom livmorhalskreft og HPV (Human Papilloma Virus). I de unge årene smittes kanskje så mye som 80-90% med HPV når de blir seksuelt aktive, men hos de fleste klarer kroppen å kvitte seg med virus i løpet av noen år. Det skjer ikke hos alle, og hos noen av de som fortsatt har virus’et i seg, vil det kunne oppstå celleforandringer som etter flere år kan utvikle seg til livmorhalskreft.  Det anbefales at kvinner mellom 25 og 70 år undersøkes for celleforandringer hvert 3.år. Man kan da oppdage celleforandringer, og hvis de viser tegn på utvikling, da foretas en liten operasjon på livmorhalsen, konisering. I dag kombineres celleprøve med prøve for HPV så man kan fange opp kvinner som er i risikosonen.   


Du har fått påvist lette celleforandringer og følges derfor med nye celleprøver og det vil bli undersøkt om du har HPV i livmorhalsen. Du er da under god oppfølging, og det er viktig at du kommer til de avtalte kontroller. La det være sagt, du har ikke kreft.  


Jeg vet ikke helt hva du mener med celleforandringer i underlivet (livmorhalsen er en del av 'underlivet')? Kanskje du mener  det ytre kjønnsorgan (det som betegnes vulva)? Det kan også forekomme celleforandringer her, spesielt hos eldre kvinner, men det er mye sjeldnere enn forandringer på livmorhalsen. Her kan man undersøke med kolposkop (et slags forstørrelsesglass) og ta ut vevsprøve.  


Legen innfører et spekulum for å åpne skjeden for bedre innsyn. Det kan medføre ubehag.   


Det er ikke grunn til bekymring, du er under oppfølging etter faste regler.  


Vennlig hilsen Mette  


PS i dag blir jenter og gutter vaksinert mot HPV. Hør med legen om du bør vaksinere deg.