Celleforandringer og HPV. Kan jeg ta vaksine? Må jeg vente med å bli gravid?

Spørsmål

Hei. Min siste celleprøve var for 2 år siden(denne var normal), jeg tok en ny for noen uker siden hos en privat gynekolog. Jeg fikk i dag svar på min celleprøve som viste ASC-US med positiv HPV test på HPV type 16 og andre typer HPV. Jeg skal tilbake om 6 mnd for ny celleprøve. 1. Jeg husker for (ca 6-7 år) siden at gynoen sa at jeg hadde noen "arrdannelser" etter hpv. men hørte aldri noe mer. kan det være de samme hpv som nå? 2. Har hatt samboer i over 4'år. Betyr det at jeg har hatt virus/ infeksjon i alle årene? eller hvorfor har tidligere prøver vært fine og jeg bare har hatt en kjæreste. 3. Det viktigste spørsmålet. Jeg har ikke tatt vaksinen, og ser du skriver det ikke er bevist at det hjelper,' men forstår det som at det kan hjelpe. skal jeg ta vaksinen nå? før kontroll om seks måneder og skal min samboer også ta den? Jeg skjønner at det ikke er bevist at det hjelper på infeksjoner som allerede er der, men hva anbefaler du? Fastlegen min mener det holder at bare jeg tar den og at samboern min ikke trenger. Jeg fikk også beskjed om å vente med å prøve få barn inntil undersøkelsen om seks måneder. Hva er din anbefaling? alt dette bekymrer meg litt. takk for svar.

Svar

Hei

Mange unge kvinner har forbigående HPV-infeksjoner og forbigående celleforandringer. Det er derfor kvinner med usikre celleforandringer (ASC-US) og positiv HPV-test skal vente i 6-12 måneder før ny celleprøve og ny HPV-test. Etter 12 måneder vil halvparten av kvinner med positiv HPV-test være kvitt infeksjonen slik at kontrollprøven er HPV negativ.

Jo lenger en HPV-infeksjon vedvarer, desto høyere risiko for at du utvikler høygradige celleforandringer som bør behandles med konisering. En studie fra Belgia viser at gjennomsnittlig tid fra HPV-smitte til påvisning av CIN3 er 9,4 år. En celleprøve kan være normal selv om du har en pågående HPV-infeksjon.

1.Jeg husker for (ca 6-7 år) siden at gynoen sa at jeg hadde noen "arrdannelser" etter hpv. men hørte aldri noe mer. kan det være de samme hpv som nå?

Ja. Selv om de fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av to år, er det noen som har HPV-infeksjoner i 20-30 år uten symptomer.

2.Har hatt samboer i over 4'år. Betyr det at jeg har hatt virus/ infeksjon i alle årene? eller hvorfor har tidligere prøver vært fine og jeg bare har hatt en kjæreste.

Ja. Mest sannsynlig hadde en av dere viruset før dere møtte hverandre. Hvis han er din første kjæreste, har han trolig hatt andre før deg.

3.Det viktigste spørsmålet. Jeg har ikke tatt vaksinen, og ser du skriver det ikke er bevist at det hjelper,' men forstår det som at det kan hjelpe. skal jeg ta vaksinen nå? før kontroll om seks måneder og skal min samboer også ta den?

Jeg vil anbefale deg å ta HPV-vaksinen. Du må følges opp så lenge du har unormal celleprøve og positiv HPV-test, men HPV-vaksinen kan beskytte deg mot senere smitte. Kvinner med celleforandringer som får behandling med konisering har redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer dersom de har tatt HPV-vaksine.

HPV-vaksine er anbefalt også til menn. Menn kan få kreft som skyldes HPV, spesielt HPV type 16. Jeg vil anbefale at begge tar vaksinen. I et parforhold kan HPV smitte fram og tilbake flere ganger. Hvis begge tar vaksinen vil smittekjeden brytes i begge ledd. Samtidig er vaksinen dyr, og hvis dere må velge hvem som skal ta ta vaksine, er det viktigere at du tar vaksinen enn at han tar vaksinen.

4.Jeg fikk også beskjed om å vente med å prøve få barn inntil undersøkelsen om seks måneder. Hva er din anbefaling?

Jeg synes ikke det er noen grunn til å vente med å få barn. Dersom det blir påvist celleforandringer under graviditet vil legene vente til etter fødsel med å behandle disse. Risiko for kreft under graviditet er svært lav. Du kan imidlertid be om utredning med biopsi nå dersom du har barneønske og fordi du mest sannsynlig har hatt HPV i mer enn 4 år (og kanskje i mer enn 6-7 år). Jo lenger du har hatt HPV, desto mindre sjanse for at infeksjonen forsvinner av seg selv i løpet av neste 6-12 måneder. På en annen side kan behandling med konisering gi økt risiko for prematur fødsel slik at det er bedre å få barn først og behandling etterpå.