Celleforandringer. Følger av behandling

Spørsmål

Celleforandringer. Har fått konstatert celleforandringer på livmorhalsen. Er blitt fulgt opp og var for 3 uker siden inne til ny kontroll under narkose. Er nu blitt innkalt til operasjon hvor de vil fjerne en del av livmorhalsen der hvor celleforandringen sitter. 3 av mine besteforeldre er døde av kreft. Min bestemor døde av underlivskreft (selv om hun ble operert og ansett som frisk. Spørsmålet mitt er: Hvor alvorlig er dette? Vil jeg måtte gå til kontroll i mange år fremover? Jeg har prøvd å lese litt på internett, men der bagatelliseres det litt vel mye. Tar det lang tid før man får et endelig svar på om det er alvorlig? Vil jeg få problemer med å få barn? Har idag samboer, men er ikke blitt gravid selv om vi har vært uforsiktig mange ganger. Hva gjør jeg for å sjekke ut om jeg er steril? Vet at samboeren min ikke er det!!

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg antar at det skal utføres såkalt konisering. Da fjernes 15-20mm av livmortappen med de påviste forandringene. Det går vanligvis bare få dager til du får svar på vevsundersøkelsen fra patologen. Når det avvikende vev er fjernet, er du helbredet. Du vil da ha mindre risiko for å få det igjen enn en som ikke har hatt forandringer! Du må likevel regne med å fortsette med kontroller, først hver 3. måned, så hver 6., og videre årlig.
Inngrepet fører ikke til redusert fruktbarhet, og komplikasjoner er sjeldne.
Utredning av barnløshet består i gynekologisk undersøkelse, hormonanalyser, kanskje røntgenundersøkelse av livmor med eggledere, og kanskje laparoskopi (kikkhullsundersøkelse i narkose). Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn