Celleforandringer - hva er det!

Spørsmål

celleforandring

jeg har vært hos legen, og fikk der beskjed om at jeg hadde celleforandringer i underlivet. dette må følges opp sa han- men jeg skulle ikke gjøre noe før om et par måneder- da skulle ha ta nye tester på meg. denne celleforandringen hadde årsak i en virus som øverføres sexuelt, og denne celleforandringen kan visst være farlig... hva er navnet på dette- og hvor finne jeg mer informasjon???? jeg ble rett og slett litt redd!

hilsen engstelig-

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du ble engstelig etter en slik beskjed, men jeg tror ikke legen din fikk forklart ordentlig hva dette gikk ut på, eller så kom det overraskende på deg slik at du ikke fikk spurt om det du lurte på.

På livmormunnen - helt innerst i skjeden hvor livmoren begynner - har kvinner en type celler som kan forandre seg og i verste fall føre til kreft. De siste årene har man skjønt at dette ihvertfall delvis skyldes et slags "vortevirus", kalt HPV. Dette viruset overføres vanligvis seksuelt, men regnes nok ikke som en kjønnssykdom i vanlig forstand, da viruset er svært vanlig. For å oppdage en slik kreftutvikling tar man hyppige prøver av cellene på livmormunnen - gjerne hvert 3dje år.

Man kan da oppdage tidlige forandringer i slimhinnen her, såkalte forstadier til kreft eller celleforandringer. Disse forandringene behøver ikke nødvendigvis å utvikle seg til kreft, men for å være på den sikre siden skal man ta enda hyppigere prøver en periode for å følge utviklingen nøye. Det er dette som er hendt med deg.

Hvis man da ser at det går i gal retning kan man fjerne disse forandringene før det utvikler seg til livmorhalskreft.

Derfor er det bra at disse forandringene er oppdaget på deg (når de først var der) og at du derfor kan følges nøye og det kan tas affære før cellene eventuelt utvikler seg til kreft.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-