Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Byller eller helt normale nupper på kjønnsleppene?

Spørsmål

Hei! Jeg oppdaget disse «byllene» for noen måner siden. Det ser ut som «lange vorter» eller noe langs de indre kjønnsleppene. Gjør vondt å skrape på dem, huden virker ekstra sensitiv akuratt der. Syns det var kjempeekkelt men trodde det var helt normalt. Googlet en del senere og lot det likevel ligge. Har lenge merket at jeg blir veldig sår etter sex, sårheten forsvinner gradvis og går over til kløe. Som et utslett eller noe nesten. Ser veeldig sjeldent på underlivet men sjekket det nå igjen for å se om det var noe å bekymre seg over. Googlet masse og det stod at det kan være en versjon av HPV viruset, kjønnsvorter eller vestibulær papillomatose. Har stresset mye med det de siste dagene, er også usikker på om selve vulvaen ser normal ut? Jeg vet ikke hvor lenge det har vært der, men merket det først for kanskje et halvt år siden. Jeg er vaksinert med den vanlige livmorhals vaksinen man får på ungdomsskolen så det burde nok ikke være noe så alvorlig. Men jeg er likevel stresset og vil gjerne ha det bort. Er det noen man kan gjøre for å fjerne byllene? Syns det er så ekstremt ekkelt. Noen ting jeg lurer på: Er det farlig? Kan det forsvinne? Hvor kommer det fra? Er det smittsomt?:) takk for svar:)

Kvinne 18
Svar

  

Bildene er veldig skarpe og fine, men selv med min beste vilje kan jeg ikke se noe unormalt. Det man vanligvis oppfatter som byller er betennelse som kan bli en ca. 1 cm (eller mer) øm kul med puss. Det er ikke noe som likner på det. De mange små ‘nupper’ på ca. 1 millimeter er normale talgkjertler som danner ‘smøremiddel’ til beskyttelse av en sart slimhinne. Man skal ikke foreta ‘skraping’ i dette området.

Det jeg kan se, foreligger ikke kjønnsvorter. De skyldes HPV, og noen HPV-vaksiner beskytter mot disse.

Så min konklusjon er at din vulva (ytre kjønnsorgan) ser helt normalt ut. Hvis du likevel er i tvil, så vil jeg anbefale at du tar en tur til din fastlege for vurdering.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-