Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bryster: Hvordan undersøker jeg?

Spørsmål

Jeg er en jente på 26 år. Har født tre barn og det første fikk jeg som 17 åring.
Jeg har store bryster. Var hos legen i sommer da jeg syns jeg kjente noen kuler. Men kjente de kun da jeg ligger på rygg og presser fingeren inn. Legen kjente ikke etter kul på denne måten. Han la på en måte brystet i mellom hendene sine og klemte med sirkelbevegelser. Kjente kun det han selv sa var kjertler. Fortsatt kan jeg kjenne noen sånn små kuler om jeg stikker fingeren rett inn. Men ikke noen under armene eller når jeg klemmer slik legen viste meg.. Lurer rett og slett på hvordan et normalt bryst skal kjennes ut? Er det normalt med sånne små kuler da? De kjennes velavgrenset ut, glatte.. Hvordan skal jeg da merke at jeg får en kreftkul? Har ingen i familien med brystkreft om det har noe å si. Er det ofte at damer under 30 år får brystkreft?

Svar

Hei.

Du lurer på hvordan et normalt bryst skal kjennes ut. Det synes jeg er svært vanskelig å skulle forklare over nettet, og samtidig er det jo også svære forskjeller i hvordan "normale" (dvs ikke-syke) bryster kjennes ut. Noe har mye kjertelvev, andre mer fettvev osv osv.

Det viktige når det gjelder hele denne problematikken, er imidlertid følgende:
Enhver kvinne skal selv undersøke brystene sine selv, gjerne som en rutine hver gang man dusjer. Viktigheten av å gjøre det jevnlig, er følgende: Da vil du bli vant med dine egne bryster, og hvordan de til vanlig kjennes ut. Dersom det en eller annen gang skulle oppstå noe, f.eks. dukke opp en kul, er det da større sjanse for at du vil merke at "der er det noe jeg ikke har kjent før", og da skal du gå til lege, naturligvis, for å sjekke hva det kan være eller ikke være.

Du syntes du kjente noen kuler nå, og da gjorde du det helt rette: Du oppsøkte lege for å få det sjekket. Legen kjente kun normale kjertler, og ingen kul som kunne gi mistanke om sykdom. Det er bra.

Det er ikke "vanlig" at kvinner under 30 år får brystkreft, jfr ditt spørsmål, men det er heller ingen umulighet, så din lave alder kan ikke brukes som argument for å ikke la seg undersøke dersom man har mistanke osv.

Håper at det var greie og praktisk nyttige svar og råd. Ha det bra.