Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bortfall av menstruasjoner i seks måneder.

Spørsmål

Hei, nå har det gått over 6 månder siden jeg har fått min siste mensen. Jeg mistet det da corona tiden startet siden jeg da fikk mer tid til å trene og fokuserte mer på hva jeg spiste. I sommer sluttet jeg å trene fordi jeg ville få tilbake mensen, jeg spiste også mer regelmessig, men har enda ikke fått det tilbake! Hva kan jeg gjøre for å mensen tilbake? Jeg veier rundt 60 kg og er ca 176 høy. Spiser regelmessig og sunn mat og har sluttet å trene.

Kvinne 21
Svar

  

Hvis du ikke har hatt menstruasjon på seks måneder, så er det tid for en utredning. Jeg tror ikke bortfall av menstruasjonsblødning kan forklares ved din trening, for det skal det stor intensitet for at blødningene stopper. Vi må finne andre forklaringer, og da er det nødvendig med hormonprøver og ultralyd av eggstokker. Aktuelle hormonprøver er: østradiol, FSH, LH, prolaktin og TSH. 

Den vanligste årsak til at menstruasjonene blir sjeldne eller borte hos kvinner i fruktbar alder er tilstanden PCOS hvor det er spesielle forandringer som f.eks. med små eggsekker i eggstokkene, uren hud og unormal hårvekst. Overvekt disponerer, men din vekt er fin.

Jeg synes ikke at det er grunn til å redusere din trening.

Bestill time hos din fastlege for blodprøver og evt. henvisning til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette