Bør jeg gå til gynekolog?

Spørsmål

Jeg er 26 år, har et aktivt sexliv, men har aldri vært hos gynekolog. Bør jeg det? Jeg er frisk og har aldri hatt noen kjønnssykdommer.

Kvinne, 26 år

Svar

Kjære kvinne, 26 år!

Ja, jeg vil anbefale deg å gå til gynekologisk undersøkelse, men du kan godt gjøre det hos allmennpraktikeren din. I Norge oppfordres alle kvinner mellom 25 og 70 år å ta celleprøve fra livmorhalsen (kreftprøve) hvert 3. år. Så det er én grunn. Litt avhengig av om du kan ha vært utsatt for en seksuelt overførbar sykdom, anbefales kvinner (og menn) å teste seg for klamydia - i hvertfall opp til din alder - ved partnerbytte. Klamydia gir vanligvis ingen symptomer, men kan føre til ufrivillig barnløshet. Så det er en annen grunn.

Du synes dette kanskje er et typisk dystert legesvar, der jeg bare ser mulighet for sykdom og problemer hos deg som føler deg ung og frisk. Men, det er vel en grunn til at du spør også?

En del sliter med ufrivilig barnløshet som skyldes klamydia, og skulle gjerne tatt diverse klamydiaprøver hadde de visst det de vet nå. Livmorhalskreft i din alder er sjelden, men det er fint å komme inn i rutinen. Livmorhalskreft vokser vanligvis langsomt, de fleste blir oppdaget i forstadiet før det blir kreft hvis man går til regelmessige kontroller.

Lykke til!