Blødninger i klimakteriet

Spørsmål

Det siste året har jeg hatt langevarige og kraftige blødinger. Oppsøkte gynekolog i juni 2003. Fant at høyre eggleder var stor og oppsvulmet. Normale slimhinner. Prøve fra utskrapning var fin. Har tatt canser-blodprøve og den var ok. Har ingen smerte eller ubehag utover disse langvarige og kraftige blødningene.

Gynekologen mente at jeg burde bli opereret, men fikk ikke skikkelig info om hva og hvor mye. Syns dette var et drastisk tiltak når han ikke kunne fortelle meg hvorfor. Ble enige om at jeg skulle komme tilbake til kontroll om et år.

Hadde normale blødninger fra oktober 03 til februar 04. Da startet det opp igjen med langvarige kraftige blødninger. Oppsøkte igjen samme gynekolog. Han fant at høyre eggleder var oppsvulmet og noe fortykkede vegger i livmoren, men ellers ser alt ok ut. Han mente igjen at jeg burde ta en operasjon, men ingen informasjon om hvor mye og hvorfor.

Syns det høres merkelig ut å skulle fjerne eggstokker og livmor dersom det ikke er påkrevet. Kan dette være en "lettvint-løsning" fra gynekologen når han er usikker? Har forstått at langvarige og kraftige blødninger kan være vanlig i "overgangsalderen", hvor lenge må man forvente at dette pågår? Kan den oppsvulmede egglederen skyldes en blodansamling?

Relevante sykdommer/medisiner: Høyt blodtrykk. Spiser medisin for dette.
Min allmenlege har gitt meg Livial mot plagsomme hetetokter. Fra okt 03.

Kvinne, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er ikke lett å blande seg opp i andre gynekologers konklusjoner og forslag. Det er ikke uvanlig at livmorslimhinnen blir fortykket i overgangsalderen. Dette skyldes en hormonubalanse etter at eggløsningene har opphørt. Livial er ingen god løsning for dette. Progesterontabl. ville kanskje bedre regulariteten og kontrollere blødningene. Dette hormonet kan tas i 10 dager hver måned, og erstatter hormondannelsen i forbindelse med tidligere eggløsninger.
Når operasjon er foreslått, er det nærliggende å tro at det dreier seg om fjernelse av livmorslimhinnen gjennom et optisk/kirurgisk instrument (hysteroskop) som føres opp fra vagina/livmorhals.
Egglederen kan gjerne inneholde blodansamling, men dette tror jeg ikke har noe med blødningene å gjøre.
Håper dette er oppklarende!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-