Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning og smerter

Spørsmål

1. Etter endeløse blødninger med Cerazette, fikk jeg omsider innlagt en Mirena hormonspiral i februar. Heldigvis har mine store mensblødninger roet seg med denne. Jeg er ikke blitt helt blødningsfri, men har blødninger med litt uregelmessig syklus fra 20-40 (!) dager, moderate mengder brunt blod. Har lagt merke til at jeg et par sykluser også har spottet brunt to-tre dager før blødningen kommer i gang. Jeg spotter altså en dag, deretter gir det seg helt og så tar det altså et par dager før mensen kommer i gang. Spottingen ser ut som det brunlige når jeg har mens, lukter ingenting. Er dette normalt? Kan det skyldes hormonsvingninger? Gjorde ikke dette før jeg fikk spiralen. Jeg er fornøyd med spiralen ellers og merker ikke noe til den, foruten følelsen av litt tørre slimhinner. 2. Hadde et litt heftig samleie med min kjæreste, i en stilling der han kom "langt inn" og antagelig støtte mot livmorhalsen da jeg fikk et dumpt ubehag/smerte. Etterpå blødde jeg litt friskt, men det gav seg fort. Dette har aldri skjedd før. Jeg ble veldig redd og dro til gynekolog to dager etter, som ikke fant noe galt. Det ble tatt negativ celleprøve av livmorhalsen og vaginal ultralyd uten noe spesielt å finne. Det ble også tatt bakterie- og sopprøver fra vagina, fant noe oppvekst av sopp som ble behandlet med Diflucan kapsel. Eneste å bemerke var en vanncyste på 4,1 cm på den ene eggstokken, så det ble også for sikkerhets skyld tatt en blodprøve (tumormarkør?) som var normal. Merket ikke noe til cysten selv. Vil legge til at jeg alltid hatt negative celleprøver før dette, senest for et år siden da jeg var til rutinekontroll. Kan nevne at jeg har bakovervendt livmor og at jeg kan kjenne ubehag ved samleie av og til. Kan jeg nå slå meg til ro med at alt er ok? Jeg har helseangst og var såpass redd og bekymret hos gynekologen at jeg helt glemte å spørre.

Kvinne 45
Svar

  

Med Mirena reduseres blødningsmengden med 80%, men det er bare 20-25% som helt mister menstruasjonen. Det kan i stedet bli uregelmessige småblødninger, noe som skyldes hormonspiralens innvirkning på slimhinnen i livmoren, altså ikke nødvendigvis endringer i ditt hormonsystem. Det er altså normalt med spotting.

Med hormonspiralen er det tendens til cystedannelse på eggstokkene, helt ufarlige vanncyster. Det er ikke utenkelig at en har sprukket under samleie. Du har nå fått sjekket at det ikke var mistanke om noe ondartet på eggstokken. Det kan ses dels av ultralydbildet, dels ved tumormarkøren CA-125.

Samleiet kan ha vært på eggløsningstidspunktet hvor det også kan komme litt ekstra blødning. Man må utelukke at kontaktblødning (blødning ved samleie) kan stamme fra forandringer på livmorhalsen som kan være helt godartede, men i meget sjeldne tilfeller ondartet. 

Du ha negativ celleprøve, og hvis du i din alder aldri har celleforandringer, så er det lite sannsynlig at du kan utvikle livmorhalskreft, men følg likevel screeningsprogrammet med prøve hvert 3. år. 

En bakoverliggende livmor kan iblant gi smerter ved samleie.

Ja, jeg synes at du kan slå deg til ro. Du er grundig undersøkt.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-