Blødning etter konisering - kan det være kreft

Spørsmål

Hei!
I juni ble jeg konisert på grunn av påvisning av grove celleforandringer. Undersøkelse av biten som ble tatt bort viste grov dysplasi og fri rand. På grunn av mange bekymringer har jeg siden koniseringen vært to ganger hos gynekolog, hun sier alt ser bra ut, og at ny test skal taes etter seks måneder. Den siste uka har jeg hatt noen små blodtråder i utfloden, noe som gjør meg veldig bekymret. Det er mellom menstruasjonene, så det har ingenting med det å gjøre. Jeg opplever at det har kommet ca et døgn etter bevegelse, så blir det borte igjen. Gynekologen min har nå sjekket meg grundig, og sier det ikke er mistanke om kreft. Hun mener dette er hormonelt som følge av p-piller eller som følge av mer sårbare slimhinner etter koniseringen. Hun mener jeg skal ta det med ro, og fortsatt vente med ny test til ca seks måneder. Likevel klarer jeg ikke slå meg til ro med dette. Kan dette være tegn på utviklet kreft? Bør jeg ta testen tidligere? Er det vanlig å få symptomer på kreft veldig tidlig? Håper du kan berolige meg!
Hilsen bekymret

Svar

Grove celleforandringer tilsvarer CIN3. En lege på New Zealand var overbevist om at CIN3 ikke var så farlig, og han lot kvinner med store CIN3 lesjoner gå ubehandlet i mange år. I løpet av 30 år hadde omtrent 30 prosent utviklet livmorhalskreft, tilsvarende en risiko på 1 prosent pr år.

Behandling med konisering reduserer risiko for kreft med 90 prosent. Det vil si at risiko for kreft etter konisering for CIN3 er 0,1 prosent pr år, eller 0,05 prosent i løpet av seks måneder. Med andre ord vil det av 2.000 kvinner som er behandlet med konisering, være en kvinne som utvikler kreft innen seks måneder. Tidligere var det anbefalt kontroll tre måneder etter konisering. Erfaringer viser at dette var for tidlig fordi celleprøven kunne feiltolkes som unormal på grunn av reaktive forandringer, og kroppen må få tid til å kvitte seg med HPV. Ved kontroll seks måneder etter konisering vil 70 prosent ha negativ HPV-test og 12 måneder etter konisering vil 90 prosent ha negativ HPV-test. Omtrent 10 prosent av kvinner som behandles med konisering får senere tilbakefall av celleforandringer og må koniseres en gang til. Risiko er litt lavere ved fri reseksjonsrand og litt høyere ved ufri rand. Risiko for kreft etter konisering er lav, og de fleste som får påvist kreft etter konisering oppdages i tidlig stadium med god prognose.

Du skriver at du er blitt undersøkt grundig av gynekolog som ikke finner noe galt. Jeg vil anbefale deg å vente til kontrollen seks måneder etter konisering fordi tidlig kontroll ofte vil føre til usikker celleprøve og positiv HPV-test, der kontrollprøven kunne vært normal med negativ HPV-test dersom du hadde ventet til det hadde gått seks måneder etter konisering. Hvis du er bekymret nå, vil du sannsynligvis ikke bli mindre bekymret dersom kontrollprøven er unormal.

Samtidig bør du ikke fortsette å blø i seks måneder. Blødning etter samleie, blødning etter fysisk aktivitet, og sår på livmortappen som ikke vil gro, kan være tegn på kreft, men mange kvinner med celleforandringer og kreft i tidlig stadium har ingen symptomer.

Se også:

https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/livmorhalskreft/