Blodig utflod

Spørsmål

Hei! Etter siste menstruasjon har jeg hatt brunt/rødt utflodsmateriale. Har over flere år hatt regelmessig menstruasjon. Denne gangen ble også menstruasjonen avsluttet etter antatt tid, men 2 dager etter avsluttet menstruasjon fikk jeg denne utfloden som jeg nå har hatt i 5 dager. Har også vært antydning til blod. Føler også en ømhet nederst i magen. Har brukt trionetta p-piller i 5-6 år. Har hatt fast partner i 4 år. Kan vel utelukke graviditet. Jeg lurer også på, dersom jeg må kontakte lege/gynekolog, hvem jeg skal kontakte i Oslo, da jeg foreløpig ikke har fastlege her. Også hvilken gynekolog jeg skal kontakte. På forhånd takk for svar :) MVH Jente 23 Relevante sykdommer/medisiner: Trionetta p-piller Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Normal utflod har en gulhvit eller klar farge, mens brun eller rød utflod tyder på blod. Blodtilblandet utflod kan skyldes p-piller, og sees når hormondosen i p-pillene er for lav til å kunne opprettholde livmorslimhinnen, slik at denne ”brytes” ned og gir blødning. Dette er imidlertid hyppigst de første månedene etter at man har begynt med p-piller. Når du har stått på p-piller så lenge som 5-6 år, ville jeg – hvis jeg var deg – bestilt en legetime for å utrede om det kan være en annen årsak.

Noen ganger kan polypper gi blødningsforstyrrelser, og hvis disse sitter i livmorhalsen er de ofte lette å se ved gynekologisk undersøkelse. Dersom du ikke har tatt celleprøve fra livmorhalsen i løpet av de siste 3 årene bør du få gjort dette, fordi celleforandringer her kan gi blødninger eller påfallende utflod utenom den normale menstruasjonssyklusen, særlig i forbindelse med samleie (kontaktblødning) eller anstrengelse. Denne celleprøven bør tas når du ikke har blødning.
Det vil også være aktuelt å ta infeksjonsprøver (klamydia, trichomonas, evt. gonoré), da kjønnsykdommer kan gi blødningsforstyrrelser og økt/endret utflod. En gynekolog kan gjøre ultralyd av livmorhulen for å se etter blant annet muskelknuter i livmoren som kan blø.

Du forteller også at du er øm nederst i magen. Smerter/ømhet i magen kombinert med blødning sees ofte i forbindelse med (truende) abort eller svangerskap utenfor livmoren. Som du sier kan vel dette nærmest utelukkes hos deg, da du bruker p-piller og nettopp har hatt menstruasjon.
Akutt bekkeninfeksjon er en infeksjon i livmorslimhinnen og egglederne som kan gi blødningsforstyrrelser og verkende smerter eller ømhet nederst i magen, i tillegg til feber og utflod. Denne tilstanden må behandles raskt for å unngå varig sterilitet.

Når det gjelder hvilken lege/gynekolog i Oslo som du kan kontakte, er det en god idé å slå opp i Gule sider. Blant annet har Volvat medisinske senter og Byporten legesenter gynekologisk kompetanse og kort ventetid (uten at jeg har noen forutsetning for å anbefale disse sentrene fremfor andre). Hvis smertene eller blødningene dine øker på, eller hvis du får frysninger/feber, bør du kontakte lege raskt (Oslo legevakt).

Håper dette var til hjelp.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn