Blodig utflod

Spørsmål

Hei! Etter siste menstruasjon har jeg hatt brunt/rødt utflodsmateriale. Har over flere år hatt regelmessig menstruasjon. Denne gangen ble også menstruasjonen avsluttet etter antatt tid, men 2 dager etter avsluttet menstruasjon fikk jeg denne utfloden som jeg nå har hatt i 5 dager. Har også vært antydning til blod. Føler også en ømhet nederst i magen. Har brukt trionetta p-piller i 5-6 år. Har hatt fast partner i 4 år. Kan vel utelukke graviditet. Jeg lurer også på, dersom jeg må kontakte lege/gynekolog, hvem jeg skal kontakte i Oslo, da jeg foreløpig ikke har fastlege her. Også hvilken gynekolog jeg skal kontakte. På forhånd takk for svar :) MVH Jente 23 Relevante sykdommer/medisiner: Trionetta p-piller Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Normal utflod har en gulhvit eller klar farge, mens brun eller rød utflod tyder på blod. Blodtilblandet utflod kan skyldes p-piller, og sees når hormondosen i p-pillene er for lav til å kunne opprettholde livmorslimhinnen, slik at denne ”brytes” ned og gir blødning. Dette er imidlertid hyppigst de første månedene etter at man har begynt med p-piller. Når du har stått på p-piller så lenge som 5-6 år, ville jeg – hvis jeg var deg – bestilt en legetime for å utrede om det kan være en annen årsak.

Noen ganger kan polypper gi blødningsforstyrrelser, og hvis disse sitter i livmorhalsen er de ofte lette å se ved gynekologisk undersøkelse. Dersom du ikke har tatt celleprøve fra livmorhalsen i løpet av de siste 3 årene bør du få gjort dette, fordi celleforandringer her kan gi blødninger eller påfallende utflod utenom den normale menstruasjonssyklusen, særlig i forbindelse med samleie (kontaktblødning) eller anstrengelse. Denne celleprøven bør tas når du ikke har blødning.
Det vil også være aktuelt å ta infeksjonsprøver (klamydia, trichomonas, evt. gonoré), da kjønnsykdommer kan gi blødningsforstyrrelser og økt/endret utflod. En gynekolog kan gjøre ultralyd av livmorhulen for å se etter blant annet muskelknuter i livmoren som kan blø.

Du forteller også at du er øm nederst i magen. Smerter/ømhet i magen kombinert med blødning sees ofte i forbindelse med (truende) abort eller svangerskap utenfor livmoren. Som du sier kan vel dette nærmest utelukkes hos deg, da du bruker p-piller og nettopp har hatt menstruasjon.
Akutt bekkeninfeksjon er en infeksjon i livmorslimhinnen og egglederne som kan gi blødningsforstyrrelser og verkende smerter eller ømhet nederst i magen, i tillegg til feber og utflod. Denne tilstanden må behandles raskt for å unngå varig sterilitet.

Når det gjelder hvilken lege/gynekolog i Oslo som du kan kontakte, er det en god idé å slå opp i Gule sider. Blant annet har Volvat medisinske senter og Byporten legesenter gynekologisk kompetanse og kort ventetid (uten at jeg har noen forutsetning for å anbefale disse sentrene fremfor andre). Hvis smertene eller blødningene dine øker på, eller hvis du får frysninger/feber, bør du kontakte lege raskt (Oslo legevakt).

Håper dette var til hjelp.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn