Blodig utflod og smerter i underlivet. Bør jeg oppsøke lege?

Spørsmål

Hei,

Jeg fikk påvist celleforandringer(CIN3) nå i høst med påfølgende konisering med konklusjon om at alt var fjernet. Jeg har enda ikke vært på oppfølgingsprøve men ønsker et råd i forhold til hva vi bør gjøre videre.

Har det siste året hatt symptomer som slapphet, tidvis smerter i underlivet, tidvis kvalme og blodig utflod utenom menstruasjon. Jeg har også oppdaget at huden inne i vulva har blitt ruere, med noe som kan minne om små klumper, disse forandringene er relativt nylige og kan være temporære.

I romjulen fikk jeg også en hevelse/klump under haken som jeg mistenker er en lymfekjertel, dette er kanskje fullstendig urelevant?

Hva anbefales at jeg gjør og evt skal jeg vente på oppfølgingstime eller ta kontakt med lege på nytt?

Jeg er 30 år og ellers ved god helse.

Svar

Kvinner som har vært behandlet med konisering på grunn av celleforandringer blir fulgt opp med celleprøve og HPV-test. Dersom både celleprøve er normal og HPV-test er negativ ved første kontroll etter 6 måneder og ved andre kontroll etter 12-18 måneder, kan du vente tre år til neste celleprøve. Konisering er effektiv behandling. Omtrent 90 prosent blir kvitt sine celleforandringer etter konisering, men rundt 10 prosent får residiv av celleforandringer må behandles på nytt. Risiko for residiv er størst ved persistens av samme HPV-type før og etter konisering.

Celleforandringer (forstadier) i livmorhalsen gir vanligvis ingen symptomer. Det er derfor nødvendig med celleprøve og/eller HPV-test for avdekke slike forstadier. Symptomer som slapphet, smerter i underlivet, kvalme og blodig utflod utenom menstruasjon har mest sannsynlig ingen sammenheng med de celleforandringene som nå er fjernet. Forandringer i huden i vulva (små klumper) har vanligvis ingen direkte sammenheng med celleforandringer i livmorhalsen, men ulike typer HPV kan gi ulike symptomer, og HPV kan gi både kjønnsvorter og celleforandringer i cervix, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg. De vanligste årsakene til små kuler og klumper er imidlertid godartede cyster eller forstørrede kjertler, og dette kan avklares ved hjelp av biopsi (vevsprøve).

Hevelse/klump under haken eller kuler på hals kan representere forstørrede lymfeknuter, og hvis de er forstørret i mer enn 4-6 uker, bør de undersøkes av lege. En biopsi vil kunne si noe om en lymfeknute er normal eller ikke.

Ut fra det du beskriver ser det ikke ut til å være noen sammenheng mellom celleforandringene du har hatt, og de symptomene du har nå. Kontrollen etter konisering med celleprøve og HPV-test vil bare kunne si noe om celleforandringene er borte eller ikke. Disse undersøkelsene vil ikke gi deg svar på de andre plagene du har.

Jeg foreslår at du bestiller time hos lege.