Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodig utflod hos kvinne på 74 år. Polypp i vagina?

Spørsmål

Jeg er 74 år,fjernet livmor og livmorhals for over 30 år siden,ikke kreft. Har senere fjernet et bryst for kreft. Det siste året har jeg vært plaget med utflod og litt blodblandet.Har vært hos gynekolog tatt ultralyd og vevsprøver men ikke noe galt.Dette er gjort flere ganger,har nå også blitt penslet med lapis,da det er et lite arr i skjeden det blør fra(skjeden ble sydd opp for mange år siden. Og hun mener det er i et lite arr der som det blør fra.Jeg har nå hatt så mange besøk hos legen,og håper du kan gi meg en forklaring på dette

Kvinne 74
Svar

  

Det er veldig vanskelig å stille en diagnose uten å undersøke deg. Ikke vet jeg hvordan det beskrevne arret ser ut og ikke vet jeg presis hva vevsundersøkelsen viste. Så det blir ‘kvalifisert gjetning’.

Det kan ha dannet seg en arrpolypp i såret i skjeden. Det er vanlig å pensle med lapis, men det kan komme tilbake. Hvis det er tilfelle, så vil jeg foreslå at man fjerner området i skjeden (skjærer en liten bit bort i lokalbedøvelse). Det blir altså litt større inngrep enn bare å ta prøve.

Blodig utflod kan skyldes mangel på østrogen etter overgangsalderen. Man skal generelt ikke gi østrogenbehandling til kvinner som har hatt brystkreft, men her vil det dreie seg om en meget svak lokalbehandling med østrogen, Ovesterin, som stikkpille eller krem som kan kjøpes uten resept. Det kan du bruke, selv om veiledningen sier noe annet, Ovesterin inneholder det svake østrogen, østriol, som kan brukes av de som har hatt brystkreft da det er minimalt som går over i kroppen.

Vennlig hilsen Mette