Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger med hormonspiral

Spørsmål

Hei! Jeg satte inn Mirena hormonspiral i mai ifjor. Denne har forsåvidt fingert fint, bortsett fra at jeg har fått veldig mye kviser. Da spesielt på halsen, panna og langs hårfestet. Dette er såpass sjenerende at jeg nok vurderer å fjerne spiralen. Tidligere har jeg gått på p-piller (symfase, trionetta), nuvaring og minipille (cerazette). Sistnevnte kun noen mnd mens jeg ammet minstemann-så fikk ikke gjort meg opp noen mening om den fungerte eller ei.. Problemet har altså alltid vært at jeg alltid har vært plaget med bivirkninger, da iform av humørsvingninger og nedsatt sex-lyst. Hvilke prevensjonsmiddel (kondom er ikke aktuelt) anbefaler du som har lite hormoner og bivirkninger?

Kvinne 37
Svar

Mirena hormonspiral inneholder hormonet gestagen som er et kunstig progesteron (hormonet som dannes etter eggløsning og som produseres i store mengder under en graviditet). 

Gestagen kan også ha en viss ‘mannlig’ effekt som kan forklare øket forekomst av kviser. Cerazette er samme type hormon (gestagen), så det kan gi samme bivirkning. Gestagen kan også forårsake humørsvingninger. 

P-piller inneholder kombinasjon av østrogen og gestagen, og det er individuelt hvordan man reagerer på dem. Noen p-piller er gunstige for uren hud, men kan redusere sexlyst. Du har forsøkt mye og det ser ut til at du reagerer negativt, selv på den lille dose av gestagen som går fra hormonspiralen inne i livmoren og ut i resten av kroppen. 

Kanskje det er på tide å forsøke noe helt uten hormoner? Jeg tenker på kobberspiralen. Eneste problem er at den kan gi rikeligere blødninger, men den er helt hormonfri. Alternativ er å bruke den svake p-pille Yasminelle som motvirker kviser eller pillene Zoely eller Qlaira som inneholder naturlig østrogen, i tillegg til gestagen 

 Vennlig hilsen Mette