image: Betennelse i hårsekkene i underlivet - follikulitt

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betennelse i hårsekkene i underlivet - follikulitt

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge slitt med kvise- eller blemme-aktige forekomster på ytre kjønnslepper (på begge sider). Jeg husker ikke når de først kom, men i hvert fall i over ett år nå har de kommet og gått. Jeg har derfor hele tiden tenkt at de kommer til å gå helt vekk, men det ser ikke sånn ut. I perioder er det mange, men så går de mer eller mindre bort og det kan være nesten ingen i en periode. De gjør vond, men først og fremst hvis noe kommer borti de (som når jeg sitter i en posisjon de blir klemt på eller lignende). I tillegg til «kulene» er det blåmerker som jeg føler oppstår der kulen var etter kulen har gått bort. Noen av kulene minner veldig om kviser og kan ha noe hvitt på seg, så de virker som om det er noe inni som kan tømmes ut. Andre er mer som en blodblemme og andre igjen bare som en hoven rød klump. De varierer også i størrelse. (På bildene er det ikke på sitt verste). Jeg lurer på hva dette kan være, om det er noe jeg burde sjekke mer opp, og ikke minst noe som kan hjelpe med å få de bort.

Kvinne 19
Svar

Bildene du har vedlagt viser helt klart at det dreier seg om betennelse i hårsekkene, i fagspråket, follikulitt. I huden er det normalt mindre mengde av bakterier. Hvis huden er svekket, f.eks. ved at den er utsatt for trykk eller hårfjerning, så kan bakteriene (ofte gule stafylokokker) formere seg og danne en lokal infeksjon. Det kan også oppstå uten ytre påvirkning.

Det gule du ser er puss, det kan tømmes ut, hvis det blir for mye. Noen ganger kan det utvikle seg til byller hvor legen ved et lite snitt kan tømme byllen for puss. Det er ingen grunn til behandling av små ‘pustler’, de forsvinner av seg selv. Etterpå danner det seg arrvev som gir den blålilla fargen.

Du kan vaske med pyrisept, men ellers la det gå sin gang. Prøv å unngå irritasjon som barbering eller trykk fra en trusekant. I alvorlige tilfeller kan det bli aktuelt med antibiotikabehandling, men ikke ved tilfeller som vises på fotografiene.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-