Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bartholinitt ?

Spørsmål

Hei! For 2 dager siden oppdaget jeg en liten kul ved siden av vaginaen. I går kjente jeg et ubehag når jeg gikk, det var ikke noe vondt, men bare et mindre ubehag. Når jeg våknet i dag la jeg enda mer merke til den, den er såvidt litt større og det gjør litt vondt når jeg går. Nå er den ca en halv cm i diameter og det gjør vondt når jeg berører den. I tillegg hadde jeg rød urin da jeg våknet i dag, og det gjør meg litt bekymret. Vet du hva det kan være? Hva skal jeg gjøre?

Kvinne 27
Svar

  

Hevelsen ved skjedeinngangen er sannsynligvis betennelse i en kjertel, det som betegnes  ‘Bartholinitt’. Ved skjedeinngangen ligger på begge sider en kjertel som danner sekret som ‘smører systemet’. Gangen som fører slimet ut kan lett bli tilstoppet, og da blir det hevelse og evt. også betennelse. Et lite kirurgisk inngrep, marsupialisering, kan være effektiv behandling, men det er mulig at den er for liten og i stedet bare skal åpnes ved et lite snitt. Få fastlegen til å vurdere deg og evt. henvise til gynekolog/gynekologisk poliklinikk.

Rød urin kan være blod i urin, det krever også utredning. Ta en urinprøve med til legen. Det er ikke sammenheng mellom hevelsen og forandring av urin, det jeg kan tolke.

Vennlig hilsen Mette