Bartholinitt?

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16år som i de siste dagene har blitt plaget med smerter i underlivet. Da jeg sjekket hva dette var kjentes det ut som en blemme inni/på den ene kjønnsleppa, ganske langt bakpå. Denne klumpen er ganske hard og da jeg sjekket i speil så jeg ingenting. Men i dag etter jeg hadde dusjet sjekket jeg igjen og på baksiden var det helt mørkt! Jeg vet ikke om det er blod eller hva det er, men det var hvertfall bare synlig litt på baksiden. Hva det nå enn er så gjør det veldig vondt uansett hva jeg gjør! Jeg lurte på om du visste hva dette kunne være og om jeg trenger noen form for behandling? Jeg er også jomfru så dette gjør at jeg ikke skjønner hva det er.

Svar

Hei jente 16.

Du forteller om plager med smerter i underlivet de siste dagene, og du kan kjenne noe som minner om en blemme/hard klump inni/på den ene kjønnsleppen baktil. Området ser nå mørkt ut, og den gjør veldig vondt.

Det er alltid vanskelig å uttale seg om kuler uten å ha sett og undersøkt selv. Jeg skal likevel svare deg på hva det kan høres ut som:
Det kan høres ut som du har fått en betennelse i en av kjertlene vi kvinner har bakerst ved skjedeinngangen, altså det som kalles bartolinitt. Det er ufarlig, men kan bli fryktelig smertefullt, og ofte må det behandles, jeg kommer tilbake til dette.

På hver side av skjedeinngangen ligger det en relativt stor kjertel like under slimhinneoverflaten, og de to kjertlene kalles de bartholinske kjertler. Kjertlene har vi for å produsere en væske som smører skjedeåpningen ved samleie. Utførselsgangen som fører fra kjertelen og til overflaten har åpning litt baktil i skjedeåpningen, ca i den bakerste delen av den ytre kjønnsleppen. Jeg får inntrykk av at det er her du kjenner en kul og har vondt?

Om det oppstår en betennelse i en bartholinsk kjertel, kalles det en bartholinitt. Det gir smerter, hevelse og rødhet i bakre del av skjedeåpningen. Det som skjer, er at bakterier har kommet inn i kjertelen og det oppstår en betennelse. Mange kan oppleve dette, og det er ikke helt kjent hvorfor det går tett og dermed blir en betennelse hos enkelte kvinner. Normalt skal utløpet fra kjertelen være åpent slik at bakterier tømmes ut sammen med det normale slimet. Det dannes oftest en samtidig utposning på utførselsgangen, en cyste - det jeg tror du kjenner som en kul. Det kan være lite uttalt, og da kan kroppen løse dette selv og alt blir normalt igjen, men det kan være behov for legehjelp: En bartholinitt behandles ved at legen tømmer ut væske og puss, ved å lage et lite snitt i kjertelveggen. Ved omfattende betennelse kan antibiotikabehandling være nødvendig.

Om du fremdeles har smerter bør du be om en legetime, så du får dette undersøkt og behandlet. Om det er svært smertefullt og det blir lenge å vente på time hos fastlegen, kan også legevakten kontaktes. Som sagt er jeg ikke 100% sikker i min sak siden jeg ikke får undersøkt deg, men jeg er sikker på at legen som ser på deg raskt vil kunne fortelle deg hva det er og anbefale rette behandlingen. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert