Bakterier fra endetarmen

Spørsmål

er det skadelig at bakterier fra endetarmen kommer i kontakt med vaginen?

Relevante sykdommer/medisiner: gravid

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!

Både tarmene og vagina er vanligvis tilholdssted for svært mange bakterier. Imidlertid er det ikke samme type bakterier som finnes på de to stedene.
Forholdene i tarmen gjør at tarmbakteriene ikke fører til problemer i tarmsystemet, og det samme er tilfelle i vagina.
Disse bakteriene er en naturlig del av kroppen vår og har viktige funksjoner.

Mens bakterier fra vagina ikke vil føre til infeksjoner i tarmen, vil bakterier fra tarmen kunne føre til infeksjoner i vagina. Symptomene på dette er gjerne svie og/eller kløe samt ofte økt utflod.
Ofte vil slike infeksjoner gå over av seg selv når de forsvarsmekanismene som finnes i vagina greier å ta knekken på de fremmede bakteriene.
Noen ganger kan dette ta svært lang tid, eller det blir så mange bakterier at kroppens immunforsvar ikke greier å overvinne infeksjonen, i slike tilfeller vil man trenge en antibiotikakur.

I utgangspunktet er ikke slike infeksjoner farlige i seg selv men de kan være svært plagsomme. Noen ganger kan imidlertid slike infeksjoner spre seg til livmor og eggstokker, dette er mer alvorlige infeksjoner som gir sterkere symptomer i form av smerter og generell sykdomsfølelse. Slike infeksjoner skal alltid behandles med antibiotika.

I tillegg til infeksjoner i vagina er det svært vanlig at tarmbakterier fører til urinveisinfeksjoner, spesielt hos kvinner. Symptomene på dette er svie ved vannlating samt at man må mye oftere på do. I tillegg kan urinen bli uklar og lukte sterkt.

Det er altså viktig at man prøver å minske sjansene for at bakterier kommer fra endetarmen og over i vagina.
Hvis du ikke får noen symptomer på infeksjon (køe, svie, utflod, feber, etc.) så kan du nok være trygg på at kroppen din har forhindret infeksjon. Skulle du på den annen side få slike symptomer så ville jeg gått til fastlegen eller gynekologen din for å eventuelt bli satt på en antibiotikakur, dette gjelder først og fremst hvis symptomene ikke går over innen en til to uker.

Håper dette var til hjelp!