Bakteriell vaginose ?

Spørsmål

Hei. Jeg ønsker råd når det gjelder behandling av bakteriell vaginose. Se vedlegg for full historikk. Når jeg kom tilbake til legen forrige uke satte han meg og mannen min på en ny kur på bakgrunn av funnet av Gardenella vaginalis. Han gav meg en enkelt dose med Tinidazol 4 x 500mg + Klindamycin 300mg 1 tablett hver 12.time i 7 dager. Min ektemann skal også ta den samme dosen Klindamycin, for legen sier at vi kan smitte hverandre. Kondom ved samleie. De siste to dagene har jeg observert mer gult, tykt slim på toalettpapiret, spesielt om morgenen. Vi har imidlertid ikke startet denne behandlingen ennå fordi: 1. Jeg er usikker på om dette er rette behandlingen – derfor ønsker jeg å rådføre meg med dere først. Vil du anbefale meg / oss å ta denne kuren som foreskrevet av legen, eller vil du anbefale en annen behandling? Jeg synes det er rart at de kurene jeg allerede har tatt ikke har tatt knekken på tilstanden, når jeg leser på nett ser det ut til at bakteriell vaginose er ufarlig, kan gå over av seg selv, ikke nødvendigvis trenger behandling, og at behandling med antibiotika er effektiv??? 2. Mannen min vil helst ikke ta en kur til, for han ble dårlig i løpet av forrige kur. Han fikk kløe over hele kroppen, følte seg omtåket etter måltidene, og vi har mistanke om at leveren hans ikke tåler så godt disse medikamentene. 3. Jeg lurer på om en antibiotikakur svekker immunforsvaret, og om dette kan gjøre at man lettere blir syk av Koronaviruset om man blir smittet?

Kvinne 41
Svar

  

Først litt informasjon om Bakteriell vaginose (BV). 

Man stiller diagnosen ut fra disse kriterier (3 av 4 må være til stede)

  • Tynflytende, grålig homogen utflod Kommentar: det stemmer ikke med det du beskriver om tykk, gul utflod
  • pH > 4,5  Kommentar: hos deg er funnet pH i vaginalsekret på 6.6, så det stemmer
  • Positive lukte test (fisk lukt, evt. ved applikasjon av 1 dråpe 10 % kalilut til utflod på objekt glass) Kommentar: du har ikke beskrevet lukt som er det typiske ved BV,
  • Mikroskopi av  vaginalsekret i saltvannspreparat med typiske forandringer. Kommentar: har legen utført mikroskopi?

Som du ser av ovenstående er det tvilsomt om du har BV. Diagnosen stilles ikke ved tilstedeværelse av gardnerella vaginalis eller andre bakterier. Mange kvinner har gardnerella i vaginal uten at de har BV.

Behandlingen i Norge er:

  • Metronidazole (Flagyl). Tablett på 400-500 mg ganger to daglig i 5-7 dager 
  • Metronidazole intravaginal gel 0,75 % daglig i 5 dager har også god effekt.
  • Clindamycin (Dalacin) intravaginal krem (2 %) daglig i 7 dager
  • Clindamycin (Dalacin) vagitorer (100 mg) hver kveld i 3 dager Lokal behandling har vist å være like effektiv som oral behandling med færre bivirkninger

30% vil få tilbakefall etter tre måneder, 50% etter 12 måneder, men etter hvert vil det gjerne forsvinne. Hyppige samleier er en risikofaktor, men det er ikke en seksuelt overført sykdom, og det har ikke vist effekt av å behandle mannen. Sår på penis bør undersøkes, kan det være sopp hos ham?

Bruk av melkesyrestikkpiller er omdiskutert, men kan forsøkes, det reduserer pH.

Svar på dine spørsmål:

1. Jeg er usikker på om dette er rette behandlingen – derfor ønsker jeg å rådføre meg med dere først. Vil du anbefale meg / oss å ta denne kuren som foreskrevet av legen, eller vil du anbefale en annen behandling? Jeg synes det er rart at de kurene jeg allerede har tatt ikke har tatt knekken på tilstanden, når jeg leser på nett ser det ut til at bakteriell vaginose er ufarlig, kan gå over av seg selv, ikke nødvendigvis trenger behandling, og at behandling med antibiotika er effektiv???  Svar: enig i at det er en rar behandling å kombinere to ulike behandlinger. Se den norske oversikt over behandlingsforslag. Hvis du har gravid, kunne det være berettiget med behandling, men ellers ikke nødvendig. BV ‘beveger seg ikke oppover’

2. Mannen min vil helst ikke ta en kur til, for han ble dårlig i løpet av forrige kur. Han fikk kløe over hele kroppen, følte seg omtåket etter måltidene, og vi har mistanke om at leveren hans ikke tåler så godt disse medikamentene. Svar:  Metronidazol kan ha ubehagelige bivirkninger, spesielt hvis det kombineres med alkohol (og kan være direkte farlig ved samtidig behandling med antabus). Og som sagt, partner skal ikke behandles.

3. Jeg lurer på om en antibiotikakur svekker immunforsvaret, og om dette kan gjøre at man lettere blir syk av Koronaviruset om man blir smittet? Svar: det er det ingen grunn til å tro

Jeg håper at dette var nyttige svar, de er tatt fra Den norske veileder i gynekologi.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-