Bakteriell vaginose

Spørsmål

Hei Jeg har slitt med sopp i underlivet siden jeg sluttet på ppillene som er 1,5 år siden. ( slet med det samme før jeg startet på ppiller når jeg var 12-14 år gammel ) Det er typisk sopp utflod, veldig vond lukt (kan lukte det gjennom klær, og er redd andre kan lukte det også), veldig mye utflod, noen ganger rennende. Det er slik at jeg må bruke papir i trusa hele tiden og tampong for at det ikke skal komme igjennom buksa. Jeg sliter også med veldig mye blod under mensen. Jeg har vært til lege og gynekolog utrolig mange ganger å prøvd alle typer stikkpiller og medisiner. Forskjellige leger sier forskjellige ting, noen ganger er det sopp, noen ganger er det bakteriell vagnose. Jeg føler ikke de tar problemet serriøst og bare skriver ut en ny resept til meg. Soppen har til og med blitt resistent mot en sterk soppkur som jeg skulle gå på i 5 måneder. Jeg føler jeg har prøvd alt nå og ingen ting funker. Dette gjør at jeg ikke tørr å møte gutter for jeg ikke kan ha sex.. Jeg har blitt forelsket med var nødt til å dumpe han for jeg ikke kan ha sex. Det går veldig inn på meg og senker selvtilitten min. Jeg har prøvd alle medisiner, og jeg vet alle triksene om bomullstruse, ikke vask med såpe osvosv. Så har du noen andre forslag til hva årsaken kan være, og hvordan jeg kan behandle det? Jeg er desperat... Jeg har brukt så mye penger å tid på dette...

Kvinne 20
Svar

  

Det du beskriver er ikke ‘typisk sopp’, men typisk ‘bakteriell vaginose’ (BV). BV er en tilstand hvor det er unormale bakterier i skjeden, hvor de normale melkesyrebakterier er erstattet av ulike andre bakterier. Typisk er grålig, relativ tynn utflod med karakteristisk fiskelukt, pH i skjeden er over 4,5 og ved mikroskopi ses et karakteristisk bilde. BV behandles med antibiotikum av typen Flagyl (metronidazol), Donaxyl (dekvalin) eller Dalacin (klindamycin). Lokalbehandling med stikkpiller eller gel er å foretrekke fremfor tabletter man spiser som kan ha bivirkninger. Dessverre er det det stor risiko for tilbakefall, 30% får tilbakefall innen tre måneder og mer enn 50% innen 12 måneder. Årsaken til at risiko for tilbakefall er så stort, er sannsynligvis at bakteriene danner en slags hinne omkring seg (biofilm) som gjør dem upåvirkelige av antibiotikum. Langtidsbehandling med lokal Flagyl gel eller Dalacin krem to ganger i uken i seks måneder reduserer risiko for tilbakefall, men hindrer ikke tilbakefall totalt sett. Det er ikke vist at behandling av partner er nødvendig. Noen forsøk har vist at tilskudd av melkesyrestikkpiller (Ecovag) kan ha effekt for å hindre tilbakefall, men det er usikkert. Noen anbefaler bruk av Lactal før lokalbehandling, det kan muligvis løse opp biofilmen omkring de unormale bakterier. 

En bivirkning av langvarig behandling med antibiotikum kan være sopp. Her er det typiske utflod  hvit og kornet (som cottage cheese) og pH er under 4,5. Da kan det bli nødvendig med en soppkur.

Som du skjønner er det ikke enkelt å behandle BV. Det kan være lurt å avstå fra sex under kortvarig behandling. Det er vist at røyking øker risiko for BV.

Vennlig hilsen Mette

Referanse:

https://emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/bakteriell-vaginose/

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-