Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bakteriell vaginose og prematur fødsel?

Spørsmål

Jeg lurer på sammenhengen mellom Gardnerella Vaginalis og prematur fødsel. Jeg nå er 20 uker på vei i mitt tredje svangerskap og har født for tidlig to ganger før.

I første svangerskap fikk jeg påvist Gardnerella i 1. trimester og fikk Flagyl behandling. Det ble ikke tatt ytterligere prøver etter dette, og jeg fødte i uke 36.

I andre svangerskap ble det ikke tatt bakterieprøve, før jeg kom inn med premature rier i uke 32. Det ble da påvist massiv vekst av Gardnerella, og fødselen lot seg ikke stoppe. Barnet fikk meningitt en måned etter fødsel, på tross av at jeg fikk antibiotika intravenøst under fødselen. Kan meningitten hos barnet skyldes oppveksten av Gardnerella hos meg?

Nå er jeg altså gravid igjen og har prøvd å finne ut av hvorfor jeg fødte for tidlig ved de to første svangerskapene, for å forsøke å forebygge at dette skjer igjen. Jeg har vært i kontakt med helsepersonell som sier at Gardnerella sannsynligvis var årsaken til prematur fødsel nr. to, mens andre sier at det slett ikke trenger å ha noen sammenheng. Selv har jeg lest litt på nettet, blant annet et par studier fra USA, som viser en klar sammenheng mellom Gardnerella og prematur fødsel. Hva mener du?

Siden ingen kan si noe med sikkerhet, er jeg selvsagt redd for at det kan være andre ting , f.eks. svak livmorhals. Denne frykten forårsaker at jeg ligger mye i ro, for "å være trygg". Hittil har målene på cervix vært 4,3 cm. uke 13, 5,1 cm. uke 17 og 4,4 cm. uke 21.
Jeg fikk forebyggende kur med Dalacin i uke 17 (uten prøvetaking), og begynte i går på Crinone gel, bl.a. for å forebygge kynnere, men uten at det har blitt påvist lave verdier av progesteron. Gjennom hele svangerskapet har jeg hatt ømme bryster, kvalm til ca. uke 16, fortsatt småkvalm om kvelden. Trodde dette var indikasjoner på nok progesteron. Er det noen risiko å fortsette med Crinone selv om jeg har nok progesteron fra før?
Håper du har noen tanker om hva mine premature fødsler mest sannsynlig skyldes, og hvordan jeg bør forholde meg.

Svar

Kjære deg!

Tilstedeværelse av Gardnerella vaginalis-mikroben er et signal om at det foreligger Bakterell vaginose (BV). Om BV har sammenheng med prematur fødsel, vil jeg vise til følgende artikkel, som viser hvordan vi i Norge ser på denne situasjonen. Se også:

http://www.oslo-universitetssykehus.no/pasient/diagnoseogsykdommer/Sider/truende%20for%20tidlig%20f%C3%B8dsel.aspx

Lengden på livmorhalsen din er normal, og gir ikke tegn på svikt, forutsatt at det ikke er åpning, noe som er usannsynlig.

Jeg har ikke funnet at det er noen sammenheng mellom BV og meningitt hos nyfødte.

Det er intet i din opplysninger, som tyder på progesteronmangel, og jeg kjenner ikke til at Crinone skulle virke forebyggende på premature rier eller fødsel. Det kan være at gynekologen din har andre kilder, siden han har foreskrevet dette. Du må derfor ta dette opp med gynekologen og få avklart hvilke studier han kan vise til.

"Bakteriell vaginose

I det siste årene er det blitt fokusert stadig mer på tilstanden bakteriell vaginose som påvises hos 10-15% av kvinner i fertil alder (22). Tilstanden skyldes en forandring i det vaginale miljøet hvor den normale bakteriefloraen med melkesyre-bakteriene har blitt erstattet av en rikelig mengde med anaerobe og aerobe
bakterier, inkludert Gardnerella vaginalis, Mykoplasma hominis og anaerobe s-formede bakterier. Bakteriell vaginose fremkaller en typisk illeluktende utflod. Vaginalsekretet har en basisk pH (> 4,5), dessuten stilles diagnosen ved at “clue-celler” påvises i direkte våtpreparat av vaginalsekret. Denne forandringen i et vaginale miljø har også vært satt i sammenheng med for tidlig fødsel og for tidlig vannavgang. I dag foreligger en rekke overbevisende studier fra forskjellige deler av verden, og som alle konkluderer med at sen abort og for tidlig fødsel er overrepresentert hos gravide med bakteriell vaginose tidlig i svangerskapet. Likeledes syntes spesifikk behandling (Metronidazole, clindamycin) i svangerskapet å redusere prematuritetsfrekvensen. Årsaken antas å være at de store mengder med bakterier som ses ved BV forandrer strukturen i de føtale hinner og initierer prostaglandin syntesen, og som igjen fører til økt ieaktivitet. I dag anbefales BV screening (“wet smear” eller gramfarget preparat – ikke dyrkning) i svangerskapet av alle kvinner som tidligere har hatt sen abort, prematur fødsel og prematur vannavgang slik at bakteriell vaginose kan bli behandlet under graviditeten".

Ref. PROF. B. STRAY-PEDERSEN, NTNU

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-