Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atrofisk vaginitt?

Spørsmål

Hei! Jeg er plaget med en type vaginitt og håper kanskje du kan hjelpe meg. Jeg fødte for 7 mnd siden og fullammer nesten enda, ammer mye på natt også. Problemet startet etter at vi hadde samleie for ca 3 uker siden. To dager etter fikk jeg akutt mye vanntynn utflod som var gul på farge. I 5 dager var det store mengder utflod og etterhvert begynte jeg å bli rød og fikk svie. Utfloden har ikke noen sterk lukt, men lukter kanskje litt surt. Fastlege gjorde en gynekologisk undersøkelse og så at slimhinnene var betente. Virusprøver var negative. Jeg har prøvd en kur canesten og en kur med pevaryl, uten noe nevneverdig effekt. Jeg har vært plaget med soppinfekjson mange mange ganger før. Den siste tiden har mengden utflod variert, noen dager er det nesten ingen ting, før det plutselig kommer mye. Utfloden er fortsatt gul. Har ofte en lett svie. Oppe mellom de indre kjønnsleppene ser det ut som små røde hudrifter som svir. Har også blitt litt rød på innsiden av de ytre kjønnsleppene nå, og det klør litt. Jeg er redd dette er en type aerob vaginitt, der antibiotika er behandlingen. For i høst måtte jeg bruke dicloxacillin, og fikk closteidiuminfeksjon i tarmen. Derfor vil jeg at alt skal være prøvd før jeg tar antibiotika! Kan også legge til at samleie har vært ubehagelig siden fødselen, fordi det føles utrolig tørt, og merkelig trangt ut. Har lest om atrofisk vaginitt og lurer på om jeg har det pga ammingen, snakket litt med fastlegen om å bruke østrogen krem. Spørsmålene blir da. Hva tror du dette er? Kan det tross at behandling ikke funket være en kraftig soppinfekjson? Kan dette gå over av seg selv? Er det trygt å se det an noen uker til? Kan behandling med østrogen krem hjelpe på å bygge opp slimhinnen og dermed fjerne infeksjonen? Er det noe annet jeg kan prøve? Melkesyrebakterier? Multigyn gele? Bekymrer meg sånn for å bruke antibiotika. Tusen takk for svar!

Kvinne 31
Svar

  Svar på dine spørsmål: 

· Hva tror du dette er? Svar: det er ikke mulig å stille diagnose uten å undersøke deg og ta prøve fra skjeden og f.eks. for å måle pH og foreta mikroskopi av utflod.

· Kan det tross at behandling ikke funket være en kraftig soppinfekjson? Svar: det er ikke typisk med vanntynn utflod ved sopp. Da er det typisk med ‘cottage-cheese’ lignende utflod. Ble det tatt prøve til undersøkelse for sopp?

· Kan dette gå over av seg selv? Svar: uten å vite hva det dreier seg om, kan jeg ikke si noe om forløpet

· Er det trygt å se det an noen uker til? Svar: Jeg kan ikke se at akutt behandling er nødvendig, men ubehagelig er det for deg

· Kan behandling med østrogen krem hjelpe på å bygge opp slimhinnen og dermed fjerne infeksjonen? Svar: Hvis du ikke har fått menstruasjon etter fødselen, så vil ditt østrogennivå være veldig lavt, og du kan ha fått 'atrofisk vaginitt', men det kommer vanligvis ikke så akutt og gir ikke store mengder utflod, og medfører sjeldenm rifter i huden. Ved denne tilstanden kan man ha følelse av at vagina er trang, og det er sårt ved samleie. Det er ikke noe i veien for at du kan forsøke behandling med Ovesterin stikkpiller som kan kjøpes uten resept, de inneholder et svakt østrogen, østriol. Bruk en stikkpille daglig i ca 3 uker, og deretter 2 ganger i uken. Hvis det ikke har hjulpet etter en måned, er det sannsynligvis ikke østrogenmangel som er årsaken. Det er ikke noe i veien for å fortsette ammingen mens du bruker Ovesterin, det er et svakt østrogen.

· Er det noe annet jeg kan prøve? 

o Melkesyrebakterier? Svar: Det er ikke noe i veien for at du kan forsøke stikkpiller med melkesyre, men effekten er omdiskutert

o Multigyn gele? Svar: kan ikke skade å prøve

· Bekymrer meg sånn for å bruke antibiotika. Svar: ved aerob vaginitt kan man behandle med lokal klindamycin (Dalacin) i form av krem eller stikkpiller

Du kan be din fastlege om henvisning til gynekolog, og i ventetiden kan du forsøke østrogen-behandling.

Jeg håper at du kan få hjelp. Vennlig hilsen Mette