Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Amming og østrogenmangel

Spørsmål

Jeg fikk barn for 10 uker siden. Hun ble tatt med keisersnitt fordi hun lå skjevt, og åpningen ble aldri mer enn 8 cm. Jeg kom meg fort etterpå, og renselsen var over litt før det var gått fem uker. Jeg og mannen min skulle da prøve å ha sex igjen. Jeg tenkte at alt kom til å være som før siden jeg ikke fødte vaginalt, men det var det ikke. Vi varmet opp og brukte glidemiddel, men det kjentes veldig stramt ut der nede og det var vondt. Vi prøvde igjen to uker senere og nå 10 uker etter fødsel, men det er fortsatt det samme. Jeg klarer ikke å gjennomføre et samleie når det er slik, det er for stramt/vondt før penis er helt inne. Jeg var flink til å trene knipeøvelser siste del av graviditeten, og litt etter fødselen. Føler at jeg har god kontroll på bekkenbunnen, men tror ikke det er den som er for stram. Har lest at man kan være ganske tørr pga lavt østrogennivå, og tenkt at kanskje det er årsaken. Det har vært litt rosa på dopapiret etter forsøkene på samleie, og jeg har tenkt at det sikkert er derfor. Men vi har som sagt brukt glidemiddel. Utseendemessig så ser det også annerledes ut der nede, de ytre kjønnsleppene er kjempesmå ift. slik jeg husker det var før. Er det pga lavt østrogennivå? Prøvde å snakke med fastlegen min om dette, men han sa bare at det ville gå seg til. Men jeg synes det er så frustrerende at det er slik. Er det noe jeg kan gjøre eller burde jeg dratt til en gynekolog og få en undersøkelse?

Kvinne 30
Svar

  

Du har faktisk selv stillet diagnosen: østrogenmangel. 

Etter en fødsel og inntil syklus med menstruasjoner er kommet tilbake, er ditt østrogennivå som hos en kvinne etter overgangsalderen. Det kan forklare at mange ammende kvinner sliter med varmefølelse, dårlig nattesøvn (i tillegg til det barnestell medfører), svingende humør og -som du opplever det- sårhet ved samleie. Ved en gynekologisk undersøkelse vil legen se at slimhinnen i skjeden er preget av hormonmangel, den er irritert og blør lett (rosa utflod!). Reduksjon av størrelsen på de indre (!) kjønnslepper er også et resultat. Det eneste logiske er å tilføre østrogen, på samme måte som det gis til eldre kvinner. Det finnes et svakt østrogen til lokalt bruk, Ovesterin (Østriol), som stikkpiller eller krem. Det kan kjøpes uten resept. Du kan risikere at apotekspersonalet fraråder deg å bruke det under amming, fordi det i bruksveiledningen står.

Amming: Ikke indisert under amming. Østriol utskilles i brystmelk og kan nedsette melkeproduksjonen.


Østriol er imidlertid et meget svakt, naturlig forekommende østrogen hvor bare en liten del av det som appliseres i skjeden går over i blodet i en beskjeden mengde som med stor sannsynlighet ikke vil påvirke melkeproduksjonen eller påvirke barnet (som gjennom hele graviditetetnvar utsatt for meget store mengder av østriol). Relis som er den norske produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell, anser det som trygt å bruke lokal østrogen (østriol, Ovesterin) under amming. Hvis du leser pasientinformasjon for dette legemiddel, vil du bli ganske forvirret. Her beskriver man bivirkninger med HRT, og det er noe helt annet enn lokal østriolbehandling. HRT inneholder et mye sterkere østrogen, og lokal østrogen er ikke HRT!  

Vennlig hilsen Mette