Amming og barneønske

Spørsmål

Hei Jeg er 39, 3 friske barn. Yngste 15 mnd. Jeg ammer fortsatt, ikke veldig mye da han spiser godt. Mest kos og trøsting. Men vi ønsker å bli gravid igjen. Jeg har ikke fått tilbake mensen og har egentlig ikkd et ønske om å slutte å amme. Jeg føler at det haster. Da jeg blir 40 i år. Må jeg slutte med amming for å få i gang eggløsning osv eller finnes det en medisin for å få drt i gang?

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  


Det er meget forskjellig hvor fort menstruasjonen kommer tilbake etter en fødsel, spesielt hos de som ammer. Hos de fleste kommer menstruasjonen tilbake når barnet begynner å få tillegg, men hos noen få kvinner kommer hormonsystemet først i gang, når ammingen opphører.

I forbindelse med amming produseres hormonet prolaktin som hemmer hypofysens hormoner i å stimulere eggstokkene, noe som er helt nødvendig for å få egg modnet til eggløsning.

Medikamenter som stopper prolaktin-produksjonen, vil også stoppe melkesekresjonen.

Så kan man tenke seg et prøverørsforsøk med hormoner som stimulerer eggmodningen (før man henter ut egg). Det er ikke en risikofri behandling, og det høye østrogennivå som man oppnår når mange egg modnes, vil sannsynligvis stoppe melkeproduksjonen. Vi vet at bruk av p-piller som inneholder østrogen kan stoppe melken.

Så jeg kan ikke se annet enn at du må bestemme om du vil fortsette ammingen eller prøve å bli gravid igjen. Med alderen blir det vanskeligere å bli gravid, og risiko for gen-feil hos fosteret øker.

Avgjørelsen blir din.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-