Alternativ til østrogen?

Spørsmål

Som 38-åring kom jeg i overgangsalderen. Da min gynekolog mente dette var altfor tidlig begynte jeg med østrogen, i første omgang piller, men da plasteret kom fikk jeg over til disse, brukte 50mg.

Jeg har gått brukt disse plastrene frem til sommeren 2003, men det siste året brukte jeg 25mg. Dette styrken holdt plagene borte. Ved mitt siste besøk hos gynekologen min høsten 2003, fortalte ham meg og de negative opplysingene av bruk av østrogen, og jeg bestemte meg for å slutte helt. Ingen i min familie har hatt brystkreft eller noen annen form for "kvinnekreft".
Jeg holder nå på å slite meg utpå hetetokter/svette, dette kommer både natt og dag.......føler at dette er så ubehaglig, at jeg har forøkt diverse naturprodukter med planteøstrogen. DETTE HJELPER OVERHODE IKKE! ER DER INGENTING MAN BRUKE FOR Å FÅ HJELP? Jeg føler meg svett og uren hele dagen/natten, og det er selvsagt veldig ubehaglig å få disse hetetoktene, da jeg "skifter farge" i ansiktet og svetter synlig. Jeg er veldig interresert i å få vite om du kan gi meg noe råd, utenom østrogen.
Hilsen en fortvilet 56åring

Relevante sykdommer/medisiner: Thegrethol for epilepsi

Kvinne, 56 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er gjort mange undersøkelser og studier for å finne andre valg enn østrogen mot klimakteriske plager. Så langt er det ikke funnet noen substans som har like god effekt. Risikoen ved østrogenbruk ble slått opp i media sommeren 2002 - og senere. Dette skremte mange, inklusive leger, fra å bruke østrogen som behandling. Risikoen er imidlertid forsvinnende liten. I verste fall kan det dreie seg om en økning på 19 sykdomtilfeller per 10.000 kvinner i 10 år. Dette inkluderer brystkreft, infarkt, blodpropp m.m. Det kom mindre frem at østrogen synes å redusere risiko for tykktarmskreft med 30%. Dett er den tredje hyppigste kreftform hos kvinner (etter bryst- og nå lungekreft). Gjeldende holdning er, at hvis livskvaliteten er avgørende bedre med østrogen, kan behandlingen anvendes. Så kan en gjerne legge inn opphold/pauser f. eks. én gang årlig, for å teste hvordan reaksjon og tilstand er - for deretter å velge det beste.
Når dette er sagt, er det også god behandling å leve sunt, både hva kost og aktivitet angår.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn