Alt er normalt, men jeg får ikke mens. Hva er det da?

Spørsmål

Har nesten ikke hatt mens på et år.Vært til utredning hos gynekolog sept.2000.Blodprøver normale.Ultralydunders. normal.Tok gestagen-test,og fikk positivt resultat.Siste mens i nov.varte bare 2 dager,uten å blø nesten i det hele tatt.Fikk utskrevet Provera.Fikk en liten mens av det,men siden jeg sluttet å ta disse opphørte mensen helt.Har aldri brukt p-piller.Ikke hatt kj.sykd. el. andre underlivspl.,bortsett fra svært smertefull mens.Ikke har jeg vært gravid heller.Trener en god del styrketr. 4 ganger i uken,og spiser en proteinrik og mager kost.Mye frukt og gr.saker.Er 175 cm, ca 70 kg. HVA FEILER DET MEG??? Kan jeg få benskjørhet av å være uten mens så lenge? På forhånd takk!

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du nevner ikke hvilke blodprøver som ble tatt, og det gjør det vanskelig å kommentere. Kvinner som trener kan få noe vi kaller "overordnet svikt" i hormonbalansen. Da er det normale hypofysehormoner (FSH/LH) med lave østrogenverdier. Dette passer med at du har normal gestagentest. Disse kvinnene bør få østrogentilskudd, gjerne i form av p-piller, nettopp for å forebygge benskjørhet. Ved mindre treningsmengde ville sannsynligvis menstruasjonen bli normal igjen.

Jeg forusetter at du har normal Prolactin (et annet hypofysehormon). En forhøyet verdi av dette kan medføre slutt på mens., men ofte også sekresjon (væske) fra brystvortene. En slik tilstand behandles medikamentelt, og må følges opp, gjerne av spesialist.