Alle kuler i bryst skal legeundersøkes

Spørsmål

Heisann.
Jeg er ei jente på 29 år. Jeg har oppdaget en kul/klump i det venstre brystet mitt. Kulen/klumpen er nokså midt oppe på brystet, men akkurat oppforbi der hvor det brune partiet av brystet går/slutter, kanskje litt til venstre.
Jeg har vært obs på kulen i ca 6 mnd, men tror kanskje det kan være rundt/litt over ett år siden jeg oppdaget den første gangen. Jeg husker rett og slett ikke når jeg kjente den første gangen.
Kulen kan kjennes litt "avlang" når jeg tar på den. Den virker til å være lett bevegelig når jeg prøver å bevege på den med fingrene (jeg kan ikke flytte den rundt, men den "sklir" lett når fingrene prøver å bevege den). Overflaten virker "glatt"/fin (ingen ujevne kanter/overflate). Det føles av og til som om den er større, og andre ganger føles det som om den er mindre (men ikke større enn det den var for 6 mnd siden).
Dersom jeg tar på den en stund, så føles det som om at den blir mindre. Når jeg presser en finger litt hardt på den, så gjør det ikke vondt, og det føles litt som om den "gir etter"; altså den er ikke typisk hard, og jeg møter ikke "motstand" når jeg trykker på den. Den er ikke vond eller øm, det er heller ikke brystet. Brystet ser ut som det alltid har har gjort, og det er ingen endringer i fasong, eller noe som helst slikt. De siste 6 mnd når jeg har vært obs på den, så har ikke klumpen/kulen endret fasong, eller vokst seg større. Begge brystene blir ømme rett før menstruasjon, slik de alltid har gjort. Jeg går på p-pillen "Yasmin" og har gått på den i ca 9-10 år.
Jeg er ellers ei frisk og rask jente, og har ingen problemer med verken det ene eller det andre sånn kroppsmessig. Mitt spørsmål er selvfølgelig om dette kan være et tegn på noe farlig? F.eks brystkreft.
Mvh Jente, 29

Svar

Hei.

En kul i brystet kan naturligvis være brystkreft, men behøver selvfølgelig ikke å være det.
Spørsmålet om det kan være kreft eller ikke, er naturligvis altfor viktig til å kunne ta det over internett og uten legeundersøkelse. Det ville vært helt uforsvarlig.
Vi har en ufravikelig tommelfingerregel om at alle kuler i bryst skal legeundersøkes, for å avklare om det kan dreie seg om kreft eller ikke.

Jeg kunne ha tenkt høyt i det vide og brede om sannsynligheten for at din kul kan være kreft eller ikke, men slik spekulering er av null verdi, siden du allikevel skal få den legeundersøkt, og siden man pr definisjon ikke kan si noe som helst sikkert om en kul uten å kjenne på den.

Bestill time hos fastlegen din, så får du svar på dette. Lykke til og ha det bra.