Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aldersgrense for Cerazette)

Spørsmål

Hei. Som prevensjonsmiddel har jeg brukt Cerazette i flere år både før og etter barnefødsler. Har vært fornøyd med det og ikke hatt noen merkbare bivirkninger foruten lette blødningsforstyrrelser. Fastlegen rådet meg til å slutte med p-piller når jeg ble 40 år pga økende risiko for blodpropp med alder, hvilket jeg gjorde. Jeg har nå vært uten prevensjon i 9 mnd og har helt regelmessige menstruasjoner. Legen rådet meg til spiral, noe jeg ikke har lyst til. Jeg begynte å søke etter informasjon om prevensjon og finner da ikke noe som understøtter legens argumentet om å ikke bruke p-piller som Cerazette. Har fortsatt gyldig resept for noen måneder og lurer på om jeg bare skal gjenoppta bruken det igjen. Leser bl.a i eMetodeboken for seksuell helse at det ikke er noen øvre aldergrense for bruk av gestagen p-piller. Jeg oppfatter fastlegens råd som en generell praksis og ikke et spesifikt råd til meg. Det er ingenting ved min helse som skulle tilsi at jeg har økt risiko mener jeg. Er normalvektig, moderat fysisk aktiv, aldri røkt, lavt alkoholforbruk, normalt blodtrykk og ingen familiehistorie med blodpropp, diabetes eller andre nevnte risikosykdommer. Foruten en bestemor, har ingen kvinner i familien min hatt brystkreft. Hva er ditt råd?

Kvinne 40
Svar

  

For det første, så er Cerazette en pille som ikke inneholder østrogen, bare hormonet gestagen, og derfor ikke øker risiko for blodpropp, du kan bruke den til du kommer i overgangsalderen.  Pillen kan stoppe blødningene, så det kan være litt vanskelig å vite når du kommer i overgangsalderen.

For det andre. Hvis du er frisk og ikke røker og ikke en overvektig eller har andre risikofaktorer, så ville du også kunne bruke den kombinerte p-pille (med østrogen og gestagen) til ca. 50 år.

Det er ingen grunn til å endre fra Cerazette til hormonspiral. ‘Never change a winning horse’ er et godt ordtak.

Vennlig hilsen Mette