Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aldersforandringer i ytre kjønnsorgan

Spørsmål

Hei....har et for meg stort problem; indre kjønnslepper og clitoris ‘skrumper’ gradvis inn. Fra å ha nokså store kjønnslepper, er det nå kun små flipper/klomper igjen. Ytre del av clitoris er nesten borte. Dette startet fir ca 10 år siden. Liten forståelse fra min lege ang dette. Hva er grunnen til dette, og kan noe gjøres?

Kvinne 60
Svar

  

Det finnes en kronisk slimhinnesykdom, lichen planus, hvor det foreligger en kronisk betennelse som kan medføre arrdannelse og skrumpning. Men da du ikke beskriver symptomer som smerte eller svie, er det neppe denne lidelsen.

Du sier at forandringene startet for 10 år siden, og da setter jeg det i forbindelse med overgangsalderen hvor østrogen forsvinner, og da kommer det endringer i det ytre kjønnsorganet. Det er ikke noe kvinner vanligvis klager over, men kanskje fordi de synes at det er flaut å omtale? Jeg har hørt med kolleger om de har erfaring og kan gi råd. En hadde erfart det i forbindelse med østrogenbortfall på grunn av behandling. Hvis det kun er utseendet som plager deg, så er det nok forandringer som du må akseptere. Hvis du føler tørrhet ved samleie, så anbefaler jeg lokal østrogenbehandling. Du kan kjøpe Ovesterin uten resept, kanskje du skal bruke krem (og ikke stikkpiller), ikke bare i skjeden, men også på kjønnsleppene?

Vennlig hilsen Mette