71 år og fortsatt klimakterisk?

Spørsmål

Er det mulig at jeg som allerede har 71 år enda har hetetokter slik at jeg er kliss gjennomvåt store deler av dagen?
Hadde noen plager med overgang (korte hetetokter) rundt 50 års alderen, men ikke slik som nå. Plagene begynte på våren for 4 år siden. Har prøvet flere forskjellige hormontabeletter og også endel naturpreparater men ingenting hjelper. Den siste tiden er det blitt enda verre enn før. Det er nesten uutholdelig, kvier meg for å gå ut blandt folk fordi jeg alltid svetter enormt. Har aldri svettet tidligere i mitt liv. Jeg er ikke så veldig glad for å ta hormontabletter.

Av medisiner bruker jeg Uniloc, Monoket, Renitec, Vioxx, Losec.

Kan dette være stressrelatert?

Relevante sykdommer/medisiner: Angina Pectoris, slitasjegikt

Kvinne, 71 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Noen kvinner kan ha klimakteriske plager med svette og hetetokter hele livet. Vi regner med at dette skyldes lavt i østrogennivå. Å tilføre dette hormonet, hjelper vanligvis effektivt. Risikoen er liten, hvis en ikke er disponert for hjerte-kar-sykdommer og/eller brystkreft. Andre preparater og produkter har liten eller bare kortvarig virkning.
Det er imidlertid andre tilstander som kan føre med seg svette, bl. a. for høyt stoffskifte. Du bør derfor få foretatt en generell undersøkelse før du starter med østrogen/progesteron-middel. God bedring!