36 år gammel med redusert fruktbarhet?

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne som har fylt 36 år i år og som ønsker å prøve å få barn snart. Men jeg blir skremt og engstelig over alt som blir sagt i media om at kvinner over 36 år har vanskelig for å bli gravide. Jeg lever et sunt liv, verken røyker, drikker eller har noen spesielle sykdommer.

Jeg sluttet på p-piller i mai. Menstruasjonen kom tilbake etter 14 dager, og jeg har etter det fra første stund regelmessige sykluser på 30 dager, med eggløsning på 12. dag etter menstruasjonens 1. dag. Har alle indikasjoner på eggløsning (temperatur, livmorhalsslim, konsistens/stilling på livmorhalsen) i tillegg til utslag på eggløsningstest.

Både min oldemor og bestemor fikk barn etter fylte 40 år og kom sent i overgangsalderen. Min mor fikk meg da hun var 21, men kom ikke i overgangsalderen før hun var over 52 år gammel.

Jeg ser at det er mange som faktisk får barn i min alder, og fastlegen min mener at 36 år i denne sammenheng ikke er noen alder. Men likevel uroer jeg meg ganske mye, både jeg og min mann er begge enebarn og det hadde vært fint med ett ekstra tilskudd til familien :O)

Vi har ikke startet "prøvingen" fordi jeg ville vente til kroppen er kommet "i gang" etter p-pillebruken.
Nå er jeg redd for å skulle mislykkes, spesielt etter programmet "Puls" på tv i går kveld....

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Jeg så også "Puls" i går kveld. Jeg mener du ikke har noe å frykte! Fruktbarheten holder seg ganske konstant opp til 35-38 års alder, men det er individuelle forskjeller. Det er et godt tegn at din bestemor og oldemor fikk barn etter 40, og at din mor gikk i overgangsalder først 52 år gammel. Med disse opplysninger har du gode muligheter for spontan graviditet i din alder. (Min egen mor fikk 3 barn etter at hun fylte 40).

Utsiktene til at du kan bli gravid styrkes også av at du allerede har fått regelmessige sykluser etter at du sluttet med p-pillen.

Lev så naturlig som du/dere føler er godt. Det er normalt ikke nødvendig å "time" eggløsninger og/eller samleier. Med samleier 2-3 ganger pr. uke er sjansene gode for graviditet. Normale sædceller kan leve 1 uke, og du vil derfor alltid ha sædceller i deg med en slik samleiefrekvens. Eggene kan leve i 2 døgn.

Etter dette håper jeg du vil kunne dempe bekymringene, og ønsker dere lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn