33 år gammel kvinne med blødningsforstyrrelser og barneønske

Spørsmål

Hei,

Jeg er en kvinne på 33 år. Jeg har en sønn som er født i februar 2016. I juni 2017 var jeg hos gynokolog grunnet langvarige menstruasjoner. Menstruasjonene hadde da noen måneder vart i lenger enn 7 dager. Hun tok innvendig ultralyd og så på både livmor og livmorhals. Hun så ingen cyster og sa at alt så normalt ut. Hun tok en celleprøve men sa at den kom nok til å være normal. Jeg fikk svar på celleprøven og det viste seg at jeg hadde lette, diffuse celleforandringer og negativ hpv. Det sto i brevet at det var ingen grunn til bekymring og at dette ikke tydet på livmorhalskreft. De lette celleforandringene kunne komme av stress, generell sykdom eller andre uspesifikke tilstander.

I ettertid har jeg hatt noe uregelmessig menstruasjon. De 4 siste mnd har syklusen vært på 27 dager, 29 dager, 31 dager og nå sist 36 dager. Jeg blør jevnt de 4 første dagene og så veldig lite dag 5-7. Ofte har jeg hatt rosa utflod dag 8-10 også. Det er da snakk om små mengder. Vi har forsøkt å bli gravide i 5 mnd nå og mitt spørsmål er: Er det noen grunn til bekymring med tanke på alvorlig sykdom i livmor/livmorhals ettersom jeg var hos gynekolog i juni og hun ikke oppdaget noe ved innvendig ultralyd? Kan disse langvarige blødningene ( rosa utflod i dager etter ordinær mens på 7 dager) komme som følge av de lette celleforandringene? Jeg mistenker at jeg kan ha manglende eggeløsning også ettersom menstruasjonen kommer såpass uregelmessig. Da jeg var hos gynokologen var jeg på et tidspunkt i syklusen hvor hun burde ha sett egg under oppseiling. Det så hun ikke. Dette ble kanskje noe rotete, men jeg lurer på om dette tyder på at jeg ikke ha eggeløsning og at derfor har jeg uregelmessig mens og at de varer noe lenger pga at det ikke er snakk om vanlig mens men gjennomblødninger? Jeg skal til lege i neste uke å ta blodprøver for å sjekke om jeg kan ha hormonforstyrrelser. Jeg kan tillegge at jeg blør friskt alle dagene gjennom menstruasjonen, ikke brunt.

Svar

Hei

Slik jeg oppfatter spørsmålene dine, tar du opp tre problemstillinger

1. Uregemessige menstruasjoner
2. Problemer med å bli gravid
3. Celleprøven viste lette diffuse celleforandringer (ASC-US) med samtidig negativ HPV-test.

Uregelmessige menstruasjonsblødninger er ikke nødvendigvis et tegn på sykdom i seg selv, men det kan være et symptom på at det foreligger en forstyrrelse i hormonbalansen. De to første problemstillingene kan skyldes anovulatoriske sykler. Det vil si at du ikke har eggløsning. Noen kvinner har uregelmessige menstruasjoner etter fødsel, men det er såpass lenge siden fødsel i januar 2016 at menstruasjonen bør være regelmessig nå.

Kvinner med celleprøve med ASC-US og negativ HPV-test har omtrent samme tre års risiko for behandlingskrevende celleforandringer som en kvinne med normal celleprøve. Nasjonale retningslinjer anbefaler derfor ikke ytterligere oppfølging enn ny celleprøve om tre år. Jeg tror dine blødningsfortyrrelser skyldes forstyrrelse i hormonbalansen og ikke celleforandringer i livmorhalsen. Polypp i endometriet (livmorslimhinnen) kan også gi blødninger, men dette burde gynekologen din sett på ultralyd.

Blødningsforstyrrelser er nesten alltid forbigående og helt godartede, men siden du har barneønske bør du utredes hos gynekolog med tanke på anovulatoriske sykler.

1. Er det noen grunn til bekymring med tanke på alvorlig sykdom i livmor/livmorhals ettersom jeg var hos gynekolog i juni og hun ikke oppdaget noe ved innvendig ultralyd?

For meg høres ikke dette ut som alvorlig sykdom. Samtidig er det fire måneder siden du var hos gynekolog. Siden problemene har vedvart, synes jeg du bør kontakte gynekologen din for å spørre om du bør få ny time.

2. Kan disse langvarige blødningene ( rosa utflod i dager etter ordinær mens på 7 dager) komme som følge av de lette celleforandringene?

Kvinner med negativ HPV-test har lav risiko for behandlingskrevende celleforandringer. Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom dine blødninger og den unormale celleprøven.

3. Jeg mistenker at jeg kan ha manglende eggeløsning også ettersom menstruasjonen kommer såpass uregelmessig. Da jeg var hos gynekologen var jeg på et tidspunkt i syklusen hvor hun burde ha sett egg under oppseiling. Det så hun ikke.

Ja. Det er en mulighet. Anovulatoriske sykler er en vanlig årsak til blødningsforstyrrelser. Du kan eventuelt kjøpe en eggløsningstest på apoteket. Du kan også snakke med gynekologen du var hos i juni om du bør ha ny time.

Se også:

http://www.lommelegen.no/artikkel/uregelmessig-mensturasjon