Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

2 døgn med murring i underlivet

Spørsmål

Hei. Jeg håper du kan hjelpe meg.
Jeg er 26 år og var ferdig med mensen nå på tirs/ons denne uken, men på torsdag opplevde jeg å være skikkelig kvalm. Fredag var jeg kvalm og hadde vondt nedentil som murringer, akkurat som jeg pleier å få dagene før jeg venter mensen. Trodde først det var pga jeg spiste mye til lunsj, men vondheten nedentil fortsatte hele fredagen og nå på lørdagen.

Smertene nedentil er ikke vonde som mensen, men ubehagelig og litt som veldig svake menssmerter. En merker liksom at det er noe stikking/ubehag. Kan også nevne at når jeg har mensen varer det 3-4 dager.

Jeg vet jo at jeg ikke venter mensen så tankene begynner å tenke på kreft og spesielt livmorhalskreft, men kan en ha det når en er jomfru og har tatt HPV sprøyten?
Eller er det eggløsningen jeg kjenner?

Hilsen bekymret kvinne

Svar

Hei.

Du har altså i to og et halvt døgn hatt kvalme og murringer nedi magen, som minner om det du kjenner før mensen. Forøvrig er du frisk.

For å begynne i en ende, så er det meningsløst å tenke på kreft og alvorlig sykdom her. Det er utrolig mye med kroppen som er forbigående og tilfeldig, og svært mye ordner seg selv og går over, uten at en får stilt noen diagnose osv.
Siden dette har vart så kort tid, og du ellers er frisk, og det ikke har blitt verre, -kanskje du til og med var litt verre på torsdag, tolker jeg det som? -så skal du avgjort bare se dette an litt lenger.

Hvis det avtar litt etter litt, så kan du se det videre an, for å se om det forsvinner helt. Det ville ikke forundre meg.
HVis det ikke avtar, så tar du kontakt med lege for å se etter årsaker. Det er helg nå, og skulle du mot enhver formodning bli vesentlig dårligere i løpet av helgen, f.eks. få sterkt forverrede smerter, feber, generell sykdomsfølelse eller andre nye symptomer, så får du ta kontakt med legevakten, men jeg tviler sterkt på at det blir aktuelt.

Vi kan også ha i bakhodet at det kanskje kan være en litt atypisk uriveisinfeksjon. Det sjekkes med urinprøve hos legen, fortrinnsvis morgenurin.
Og så skal man hos unge kvinner med magesmerter av ukjent årsak, alltid tenke på muligheten for svangerskap. Det kan arte seg så forskjellig fra kvinne til kvinne. Jeg sier selvfølgelig ikke med dette at jeg "tror" noe som helst om det, men det er en ting man aldri skal la være å tenke på, hos unge kvinner med magesmerter av ukjent årsak.
Hvis ikke det er en utenkelighet, noe du selvfølgelig vet noe om, så kan du jo evt velge å ta en gravitest, som du kjøper på apotek.
Det at du nylig hadde mensen reduserer selvfølgelig sannsynligheten for graviditet i betydelig grad, men der er ingenting som er 100% her i verden, spesielt ikke når det gjelder kropp og helse.

Håper svaret og rådene er til nytte. God bedring, og glem enhver tanke om kreft. Det arter seg ikke slik.