Lekker urin ved løping. Noe å gjøre?

Spørsmål

Hei, etter at jeg begynte å løpe på tredemølle for 2 år siden oppdaget jeg at jeg lekker litt urin. Selv som tenåring lakk jeg noen dråper hvis jeg hoppet med bena "ut og sammen igjen". Jeg har de siste mnd begynt å trene knipeøvelser for å bli kvitt problemet, men det har da blitt verre, nå lekker jeg omtrent hver gang jeg løper, mot kanskje tredje hver gang tidligere, og noen ganger må jeg til og med bytte innlegg underveis i løpingen. Jeg har nå trappet opp knipingen til tre ganger om dagen de siste tre ukene, både raske og langsomme knip. Jeg føler jeg får tak i musklene og at knipingen går bra, men likevel lekker jeg bare mer enn før. Det siste jeg gjør før jeg går på mølla er å tisse, likevel lekker jeg så fort jeg begynner å løpe, og jeg kjenner også gjerne på forhånd at jeg kommer til å lekke. Noen råd om hva jeg kan gjøre? Bør jeg slutte med knipeøvelser? Utenom løpingen lekker jeg ikke annet enn litt hvis jeg nyser flere ganger etter hverandre uten å stå med bena samlet. Jeg er 47 år, har født 3 barn som nå er 16, 17 og 19, har fremdeles helt regelmessig menstruasjon og er slank (167cm/58 kg). Jeg går ikke på noen medisiner, har hatt fast partner i 22 år og trener 3-4 ganger i uka, både styrke og løping, og har alltid trent. Skulle veldig gjerne visst om det er noe å gjøre med dette?

Svar

Hei.

Ikke sjeldent foreligger der enkle mekaniske/anatomiske årsaker til slik inkontinens, som kan la seg ordne fullstendig med operasjon.
Jeg vet selvfølgelig ikke om dette er tilfellet i ditt vedkommende, men det er jo fullt mulig, så derfor bør du undersøkes av gynekolog for dette.

Da vil gynekologen fastslå hva årsaken er, og om det er noe som kan "opereres bort". Er det så enkelt, skal du selvfølgelig unne dette.

Du bør for ordens skyld også utelukke urinveisinfeksjon, ved å levere inn en urinprøve til fastlegen din.
Jeg synes ikke at du skal slutte med knipeøvelsene. Hold ihvertfall på til du har vært hos gynekolog.

Ta tak i dette, for det er ikke usannsynlig at der finnes enkle og greie varige løsninger på dette for deg.
Lykke til.