Voksende eggstokkcyste

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 32, og som har fått påvist en cyste i underlivet da jeg var hos gynekolog pga. soppinfeksjon. Jeg har ingen symptomer/smerter. Første gang jeg var hos gynekologen, målte cysten 5-7 cm, og 3 måneder senere var den 8-10 cm. Den sitter ved eggstokken. Det ble tatt prøver begge gangene, og de viste ingenting spesielt.

Jeg har to små barn, og jeg har blitt gravid umiddelbart begge gangene. Jeg har normal menstruasjonssyklus/blødning osv. Legen sa det var opp til meg om jeg ønsket å fjerne cysten, men at hun anbefalte at jeg gjorde det. Jeg venter på time på Ullevål for undersøkelse/fjerning av cysten.

Jeg lurer på:

1. Må jeg fjerne en eggstokk også hvis cysten sitter ved/på eggstokken (jeg er ikke helt sikker) ? Hva da med hormonnivå osv i etterkant?

2. Hva kan skje hvis jeg ikke fjerner cysten? Den kan sprekke, og det er smertefullt, men ikke farlig, men andre ting? Kan den gi blodpropp pga press på andre organer/blodårer osv.?

3. Kan det være endometriose når jeg ikke har noen smerter?

4. Kan det komme cyster igjen selv om jeg fjerner denne ene? Må jeg eventuelt fjerne disse også?

5. Legen sa jeg ikke måtte prøve å bli gravid med en så stor cyste for da ville den sprekke og det kunne bli en akuttoperasjon. Hvorfor?

6. Hvor lenge etter en operasjon kan jeg eventuelt prøve å bli gravid? (Jeg har ikke noe absolutt ønske om flere barn, men jeg vil gjerne vite om mulighetene)

7. Hvis jeg skulle velge å ikke fjerne cysten, og ønsker flere barn, må jeg da vente til den enten har blitt borte av seg selv eller sprukket før jeg event. kan prøve å få barn?

8. Anbefaler du også fjerning av cysten?

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Jeg tar spørsmålene dine etter hvert:

1. Vi pleier å anbefale fjernelse av en voksende eggstokkcyste i underlivet, og som er av den nevnte størrelse. Dette er fordi den kan fortsatt vokse og forårsake smerter og trykk på naboorganer. Før undersøkelsen (kikkhullsundersøkelse/laparoskopi) kan det være vanskelig å avgjøre om cysten sitter på/i eggstokken, eller i det omliggende vev (parovarialcyste). Ved operasjonen vil cysten bli fjernet. Sitter den i/på eggstokken, kan den noen ganger blir "skrellet" ut slik at eggstokken blir bevart, men noen ganger må eggstokken også fjernes. En parovarialcyste kan også fjernes. Ingen av disse inngrepene trenger å bety endringer i hormonverdiene. Må eggstokken fjernes, vil den resterende eggstokken overta funksjonen for den som blir fjernet.

2. Hvis cysten ikke blir fjernet, kan den sprekke uten at det må medføre smerter, men som nevnt vil jeg støtte forslaget om at den blir fjernet. Det er ingen fare for at cysten vil føre til blodpropp.

3. Jeg kan ikke utelukke at cysten er et uttrykk for endometriose, selv om jeg anser dette for lite sannsynlig. Dette vil bli avklart ved laparoskopi.

4. Teoretisk kan det komme nye cyster, men dette er uvanlig. Hvis cysten er "ren" og ikke gir mistanke om svulst, vil det bare være størrelsen, eventuell vekst eller plager som avgjør om cyster bør fjernes.

5. Jeg mener også at det er fornuftig å vente med graviditet til cysten er fjernet. En akuttoperasjon kommer på tale hvis cysten har en tendens til å vri seg rundt den "stilken" den henger i.

6. Du kan planlegge graviditet 4-6 uker etter en ukomplisert laparoskopisk operasjon.

7. Ja, mitt forslag er at du venter til cysten er borte.

8. Ja.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-