Vestibulitt

Spørsmål

Jeg er 23 år og har hatt vestibulitt i 2 år og fikk diagnosen for ett år siden. Jeg fikk det etter at jeg hadde fått brent vekk noen kjønnsvorter. Det brenner og svir hver gang jeg prøver å ha sex, men ellers merker jeg ingenting av det. Det synes nesten ikke, er bare litt rødt. Jeg og kjæresten har ikke hatt sex siden september i fjor, og svært lite før det. I desember i fjor ble jeg operert for endometriose i New Zealand (jeg har bodd der det siste året og har akkurat kommet hjem), og de satte inn en hormonspiral. Jeg har ikke hatt mensen siden det.

De behandlingene jeg har fått i New Zealand mot vestibulitten er zinc oxide - salve, /dialator/ og fluconazole-kur i fire måneder. Ingen av de fungerte. Etter at jeg kom hjem til Norge ba jeg om en henvisning til en gynekolog som var flink til å behandle vestibulitt, og ble sendt til en som det viste seg at aldri hadde hørt om det. Jeg ba om å få Estrace-krem, som jeg har hørt om på engelske sider at har fungert. Jeg fikk Ovesterin-krem og Vivag-kapsler siden Estrace ikke finnes i Norge, men legen mente det var det samme. Det har hittil ikke fungert.

Jeg skal be om henvisning til Olafiaklinikken så fort som mulig, men har hørt at det tar lang tid å få time. Jeg lurer på hva som er neste behandling jeg bør prøve, slik at jeg får gjort noe mens jeg venter. Jeg bor i Trondheim, finnes det noen private gynekologer der som vet hva det er som jeg kan gå til mens jeg venter? Jeg har hittil enda ikke funnet en eneste lege/gynekolog i Norge som vet hva vestibulitt er, og er utrolig glad for at jeg spurte i New Zealand. Har det et annet navn som er mer kjent i Norge?Relevante sykdommer/medisiner: Eksem, sannsynligvis pga allergi. Behandles med hydrokortison. Tar Cetirizin hver dag.

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, Det er merkelig de legene du har møtt, alle er ukjente med begrepet/tilstanden vestibulitt, som betyr betennelse i skjedeinngangen. Avviket kalles også vulvodyni eller dysestesi (betyr smerte i skjedeåpningen). Det er hos noen pasienter lite synlige forandringer, men rødhet i slimhinnen, slik du beskriver, er det vanligste. Vi kjenner ikke sikkert årsaken til sykdommen, men tidligere infeksjoner med f. eks. vorter eller sopp har vært i focus. Har du eksem, kan det være uttrykk for at huden reagerer sterkere enn ellers. Vi behandler tilstanden med sterk corticoidsalve i avtrappende dose, f. eks Dermovat eller kanskje bedre Betnovat med chinoform. Sistnevnte inneholder også en mikrobedrepende substans, som vil fjerne eventuelle bakterier og sopp. Behandlingen bør gå over lang tid, i første omgang 6-8 uker. Når du i flere måneder fikk Diflucantabletter (fluconazol) er det sannsynlig at eventuell soppinfeksjon er sanert, men du kan likevel ta en ny kur, f. eks. 2 tabl. pr. uke i 4 uker. Estrace-krem (østrogen) har liten effekt i din alder. Ovesterin ville være like bra, men brukes spesielt hos eldre kvinner (etter overgangsalderen). Jeg kjenner ingen gynekolog i Trondheim som har spesiell interesse for vestibulitt, men jeg vil anta at det på Regionsykehuset finnes kompetente gynekologer. Ellers har vi Vulvaklinikken på Rikshospitalet, som har en egen seksjon for vulvalidelser. Dit må du henvises. Om denne klinikken kan du lese her:

http://www.rikshospitalet.no/pasientinfo/avdeling.asp?nPubID=2879&nPubID3=2894&nPubID4=2893

http://avd.rikshospitalet.no/hps/forlegen/legetema/vulvaklinikken.asp

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-