Underlivssmerter, endometriose?

Spørsmål

Hei, Jeg har slitet mye med mensturasjonen min den siste perioden. Har kontaktet legen angående det og tatt blodprøver som jeg ikke helt kan tyde selv. (S-LH 42 * 1-13,tidl follikkelfase) og (S-Østradiol-17beta 1,5 * 0-0,30, tidl folikkelfase) Har lest meg opp at dette har noe med hormonene mine å gjøre osv. Hadde en tidligere blodprøve før det også da (S-Østradiol-17beta 0,35 * 0-0,30, tidl folikkelfase) og (S-SHBG 153 * 23 - 100). Det jeg lurer på er om dette har noe sammenheng med de problemene jeg har nå. Jeg sluttet nylig på P-ring. Hadde en stikkende smerte ved høyre ekstokk, som føltes litt som om noe sprakk. Under disse to siste mensurasjonene har jeg hatt så utrolig kraftige mensturasjons smerter at jeg ender opp med å måtte ligge på gulvet i timer. Jeg syntes det er litt merkelig ettersom jeg nesten aldri tidligere har hatt smerter. Jeg har også under mensturasjon veldig løs avføring. Får jeg ut avføringen letter det litt på smertene. Under mensturasjonene har jeg også sliti mye med Migrener, spenningshodepine, kvalme og svimelhet. Det var ikke noe på blodprøvene mine som viste til at jeg hadde jernmangel eller blodmangel. Dette sliter jeg med under hele mensturasjonen. Har hatt mye nattesvette i et år nå, må bytte laken annenhver dag for det er så ille. Typen nevnte også at jeg har fått større bryster. Jeg tok en G-test før forige mens og den var negativ. Har også lagt merke til at blodet ser mer oransj ut eller lakse rosa. Har fått time hos gynokolog i desember. Har også tatt alle HPV-Vaksinene. Har vært en del undervektig tidligere i år men har lakt en del på meg nå og veier normal vekt. Jeg er engstelig for at legen ikke tar meg helt på alvor ettersom jeg sliter med angst. Den siste legen tok prøver for tidlig overgangsalder og det var ikke noe som skulle være galt der. Har også tatt stoffskifte prøver men ikke noe tyder på noe galt der heller. Så hva kan det være? Har brut mange prevansjon styper og har tatt abort en gang før.

Kvinne 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Du forteller ikke om dine menstruasjoner er regelmessige? Hvis det har vært mistanke om for tidlig overgangsalder, så går jeg ut fra at det har vært perioder hvor menstruasjonen har vært forsinket? 

Resultatene av hormonprøvene viser at du med stor sannsynlighet har hatt eggløsning. Høy østrogenverdi (østradiol) på 1,5 tyder på at egget er modnet og LH, et hypofysehormon, viser høy verdi som tegn på at det er rett før eggløsning. Du har altså vært ca. på dag 14 i syklus. Østradiol på 0,3 er tatt tidligere i syklus før egget er helt modent. SHBG er noe høy, men det kan være på grunn av tidligere bruk av p-ring som øker dette eggehvitestoffet (ikke skjønner jeg helt hvorfor det er målt?)

At blodet har endret farge, har ingen betydning. Større bryster kan skyldes at du har gått opp i vekt. Nattesvette er hos deg ikke tegn på tidlig overgangsalder, men må ha andre årsaker. Stoffskiftet er sjekket til å være normalt, unormalt stoffskifte kan gi svettetokter.

Ditt største problem er de sterke menstruasjonssmerter, og da tenker jeg på kvinnesykdommen endometriose som typisk gir sterke menstruasjonssmerter, evt smerter ved eggløsning og i dagene før menstruasjon, iblant også smerter ved samleie og ved avføring. P-pille (og p-ring) er god behandling ved endometriose, så det kan ha skjult symptomer på evt. endometriose, som så kommer for dagen når du slutter.

Det er lenge å vente til desember når du er så plaget. Kan du ikke prøve å få en time tidligere? Hvis du ikke ønsker å prøve å bli gravid nå, så vil jeg anbefale deg å fortsette med p-ringen og forsøke å bruke den uten pause, dvs. sette opp en ny ring etter tre uker. Medikamenter av typen NSAID (som Ibux eller Naproxen) kan hjelpe mot smertee, evt . kombinasjon med paracet.

Endometriose er en godartet tilstand hvor vev som likner på livmorslimhinnen er feil plassert i bukhulen, evt på eggstokkene. Det kan danne cyster på eggstokken som kan sprekke. Det kan kanskje forklare de smerter du har opplevet?

Dessverre kan endometriose i de fleste tilfeller bare påvises ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi). Ultralyd kan bare påvise noen typer at endometriose, spesielt endometriose på eggstokkene.

Jeg håper at du snart får det avklart.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-