Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ufrivillig barnløshet i et år, ingen påvist årsak

Spørsmål

Jeg og samboeren min har prøvd å få barn i omtrent ett år, uten at jeg har blitt gravid. Alt ser ut til å være normalt hos meg if. gynekologundersøkelse med ultralyd og blodprøver (hormonelt). Samboeren min har også fått undersøkt en sædprøve, som var normal. Gynekologen mente vi skulle prøve i noen mnd. til før vi søker om hjelp. Jeg bekymrer meg likevel en del for hvorfor det ikke går. Ingen av oss har barn fra før, og jeg har ikke vært gravid tidligere. Jeg har en ganske regelmessig menssyklus (25-29 dg.), og siden jeg ikke har mye smerter ifm. mens (og ingen utenom), trodde legen ikke at jeg har endometriose.

Da jeg var på gynekologisk undersøkelse, var jeg veldig stressa for om hun ville finne noe galt, og jeg glemte spørre om noe jeg har lurt på. Nesten hver syklus kommer det litt "spotting", litt blod eller utflod med litt blod, noen dager før mens. Det skjer kun en-to dager hver syklus, og ca 3-5 dager før jeg får mensen. Kan dette være noe galt, eller kan det ha noe å gjøre med at jeg ikke blir gravid? Jeg har aldri hatt noen alvorlige infeksjoner, men slet for noen år siden med vaginal bakteriose som det tok litt tid å bli kvitt, og så sliter jeg med soppinfeksjoner i skjeden, som kommer igjen og igjen. Jeg har fortalt om dette til legen, og fikk ikke inntrykk av at det hadde noe å si. Jeg er nok litt stressa og bekymra, noe jeg vet også kan påvirke sjansene for å bli gravid, men prøver så godt jeg kan å slappe av og tenke på andre ting også.

Er det mulig å si noe om hva som kan være galt, eller sjansene for at jeg kan bli gravid ut ifra disse opplysningene? Jeg blir litt motløs.

Svar

Hei.

Det er jo gode nyheter at hormonprøvene dine, og sædprøven til din partner, var fine. Det er et godt utgangspunkt.
Sett i lys av at dine hormonprøver er normale, kan jeg ikke se at denne "spottingen" noen dager før menstruasjon, skal ha noe å si for dine sjanser for å bli gravid.

Det er slik at ca 40 prosent av norske par, ikke blir gravid i løpet av det første året de prøver. Dette er altså ikke noe unormalt.
Om dere ikke har oppnådd graviditet i løpet av to år, kan dere utredes grundigere med tanke på dette. Det kan da også være aktuelt å diskutere kunstig befruktning. I så tilfelle kan det også undersøkes om egglederne dine er åpne, enten ved ultralyd/røntgen eller ved kikkhullsoperasjon.
Grunnen til at grensen for dette er 2 år med prøving, er nettopp det at dere ikke er alene om å vente på å bli gravid.
Det behøver altså ikke være noe galt.

Det er også kjent at det ofte tar lengre tid å bli gravid, dess eldre kvinnen blir. At du er 30 år, er ikke gammelt i så måte, men likevel vil det være en forskjell i forhold til en på 20.

Det er tre faktorer som påvirker sjansene deres negativ;
- røyking
- stress
- smertestillende som Ibux, Voltaren, Naproxen etc (såkalte NSAIDs)

Ved å eventuelt kutte disse ut, øker dere sjansene.
Det er også slik at sjansene for å bli gravid er størst i dagene før og etter eggløsningen (særlig de før). Eggløsningen er normalt sett 14 dager FØR neste menstruasjon starter. Slik kan du beregne denne, om du har en regelmessig menstruasjon.

Vil derfor råde dere til å ha regelmessig samleie (hver eller hver annen dag) rundt eggløsningen, og samtidig prøve å ha et avslappet forhold til at du kanskje ikke blir gravid med en gang. Jeg vet at dette er lettere sagt enn gjort. Har likevel erfaring med at hos noen par blir de gravide mens de venter på IVF-behandling (kunstig befruktning). Dette kan noen ganger være fordi de da føler at "nå får vi hjelp snart", og dermed slapper mer av.

Håper du har fått litt mer svar, og ønsker dere masse lykke til videre.

LES MER: Ufrivillig barnløshet

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-