Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter ved samleie kan skyldes endometriose

Spørsmål

Hei. Jeg får smerter under samleie med samboeren min. Jeg får vondt inne i rumpa når vi har vaginal sex. Det føles som om en stokk kjøres opp i rumpa. Smertene oppstår når han støter inn. Før fikk jeg disse smertene dersom vi hadde sex når jeg hadde menstruasjon, men ikke ellers. Nå får jeg det uansett, men det er spesielt vondt når jeg sitter oppå og rir han. Tidligere var dette posisjonen jeg likte best, men nå klarer jeg det ikke pga. smerter. Dette gjør at vi har sex sjeldent nå. Vet du hva årsaken til smertene kan være, og hva jeg kan gjøre for å fjerne de?

Kvinne 21

Kvinne 21
Svar

Det du beskriver er typisk for tilstanden endometriose hvor livmorslimhinnen er lokalisert uten for livmoren, f.eks. i området mellom livmorhals og rektum. Det typiske er menstruasjonssmerter, evt smerter også i tiden før menstruasjonen. Samleiesmerter kan som du har erfart følge syklus og være verst omkring omkring menstruasjon, men kan også være konstante. 

Du bør be din lege om henvisning til gynekolog som kan undersøke deg. Noen ganger kan gynekologen kjenne ømme knuter bak livmoren, det er helt typisk for endometriose. Man kan sjelden stille diagnosen ved ultralyd, men ved kikkhullsoperasjon i narkose. Man kan sa samtidig forsøke å fjerne endometriosen. 

Det kan også være aktuelt med hormonbehandling som p-piller uten pause, p-sprøyte eller hormonspiral. 

Endometriose er en godartet sykdom som forekommer hos 5-10 av kvinner i fruktbar alder. 

Det er ikke 100% sikkert at det er forklaringen på dine symptomer, men det du beskriver et nok så typisk. Inntil du får hjelp så forsøk å finne en samleiestilling som ikke medfører smerter, f.eks å ligge på siden. 

Vennlig hilsen Mette