Prevensjon tar bort sexlysten

Spørsmål

Jeg trenger råd angående prevensjon. Jeg er 36 år , ikke røyker, lett overvektig (7 kg)men vekta går nedover med egeninnsats. Jeg har forhøyet blodtrykk som behandles med Amlodipin, overtrykket er veldig bra , ca 125-130 men undertrykket varierer mellom 88 og 98. Jeg bruker Cerazette for andre gang men den tar vekk all sexlyst. Dette er veldig frustrerende for meg, da jeg brukte Microgynon var alt tipp topp men legen sier jeg ikke kan bruke denne pga blodtrykket. Prøve Yaydess hormonspiral, men har ikke født barn så fikk store plager med smerter og måtte ta denne ut. Prøvde å være uten prevensjon noen måneder i fjor men hadde smerter fra underliv og mage 3 av 4 uker hver måned. Veldige smerter fra endetarm ved avføring. Minstenker endometriose, for 2 av mine søstre har påvist dette. Har ikke mens på Cerazette og derav heller ingen smerter men uteblivende sexlyst går ikke lengre. Finnes det noen typer prevensjon som jeg kan bruke og som i tillegg tar vekk eller minsker menstrasjon? Samboer sier han kan sterilisere seg så jeg kan være hormonfri men det hjelper jo ikke på mine smerter. Vi har ikke barn og har ikke tenkt å få barn. Fastlegen anbefaler p-stav men har hørt den også kan redusere sexlyst. Har lest om Conludag men da får jeg kanskje problemer med blødning/smerter igjen? Trenger gode råd.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 36.

Du skriver at du ønsker råd om prevensjon som tar vekk eller minsker menstruasjon, men som samtidig ikke tar bort sexlysten. Det er dessverre ikke så lett å gi gode råd, men jeg skal forsøke skrive et svar du forhåpentligvis får noe ut av.

Uheldigvis vil alle hormonelle prevensjonsmidler i prinsippet kunne gi redusert sexuallyst, men det vil kunne variere veldig fra kvinne til kvinne og mellom de forskjellige prevensjonsmidlene. Grunnen er at de inneholder forskjellinge virkestoffer i forskjellige doser/styrke. Bivirkninger av hormonelle prevensjonsmidler vil som regel avta etter 3 sykluser. Ettersom du har forsøkt Cerazette nå for andre gang, og du ser et mønster i at sexlysten forsvinner med denne, bør du forsøke finne et annet prevensjonsmiddel. Conludag kan være et alternativ, men om sexlysten bevares og blødninger/smerter forsvinner finner vi ikke ut før du har forsøkt. Legen din har allerede foreslått P-stav, og det kan være et alternativ verdt å forsøke: Selv om du har hørt denne også kan ta bort sexlysten, er det slett ikke sikkert at dette gjelder for deg. Dersom P-staven ikke lever opp til forventingene dine, kan den tas ut. Du forteller at alt var tipp topp med microgynon, men at legen din ikke vil gi deg denne pga høyt blodtrykk. I følge pakningsvedlegget er det kun alvorlig høyt blodtrykk som er en kontraindikasjon, så det kan også være verdt å rådføre seg om denne på nytt, enten med fastlegen din eller en gynekolog. Det kan være andre eller kombinerte grunner til at legen din har rådet deg til å ikke bruke Microgynon, derfor bør du spørre på nytt.

Det står ikke noe i teksten din om en gynekolog har vært inne i bildet: Dersom det er tilfellet at det er lenge siden du har vært hos en gynekolog, bør du be om en henvisning fra fastlegen din: Da tenker jeg særlig på dette du nevner med magesmerter og smerter i underliv uten prevensjon, og nære familiemedlemmer med endometriose. Endometriose utredes hos en gynekolog som kan påvise dette med UL. Dersom det skulle vise seg at du har endometriose kan gynekologen avhengig av funn råde deg til videre håndtering av dette - og som en bonus kan du få gode råd om hvilke alternative prevensjonsmidler du bør bruke.

Det er mange faktorer som skal tas hensyn til når det gjelder å finne rette prevensjonsmiddel (tidl. sykdommer, medisinbruk, allergi, rusmidler/røyk, menstruasjonsmønster, BMI, blodtrykk, etc.). Derfor er fastlegen eller gynekologen din nødt til å starte opp og følge opp din prevensjonsbruk. Det kan være tidkrevende siden en helst skal prøve ut et hvert preparat i 3 sykluser før en ser effekten og bivirkningene, men det finnes mange valgmuligheter å prøve ut inntil du finner det du er fornøyd med. Aller først vil jeg råde deg til å finne ut av om du har endometriose som årsak til magesmertene - og deretter rådføre deg om prevensjon. Jeg håper dette svaret er til hjelp. Lykke til!

Med vennlig hilsen Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-