PMS, endometriose og Procren

Spørsmål

Hei, jeg er en 33 år gammel kvinne med tidligere diagnostisert premenstruell dysforisk forstyrrelse. Jeg har også slitt med annen angst (til tider hemmende OCD), og depresjon, siden jeg var barn. Jeg har endometriose og går for tiden på procren depot, noe som har endret livet mitt radikalt, ikke bare i forhold til smerter, men den har også forbedret min psykiske helse slik at jeg fungerer på en helt annen måte enn tidligere. Før slet jeg mye med sterk irritasjon, og innoverrettet aggresjon og dette vanskeliggjorde for eksempel reiser med offentlig transport. Jeg opplevde å være hypersensitiv overfor sensorisk stimuli og kunne bli satt ut av spill av sosial kontakt, slik at jeg følte jeg måtte legge med i sengen i fosterstilling og gråt når jeg bare kom meg inn døren hjemme. Spesielt i dagene før menstruasjon, men også gjennom hele syklus var mitt indre ofte en berg- og dalbane av angst og sterkt ubehag, og noe tvangstanker selv om jeg ser på meg selv som frisk fra OCD. Nå har jeg gått på procren i fire måneder og jeg ser ikke noen andre spesielle endringer i mitt liv som kan ha påvirket min psykiske helse på denne positive måten, utenom å tenke at det har noe med nedregulering av østrogenproduksjon å gjøre. I dag kjenner jeg en indre ro som jeg ikke kan huske å ha kjent noen gang tidligere, og jeg kan sitte på trikken uten høretelefoner uten å føle stress. Det var utenkelig tidligere. Jeg har fått høre at jeg ikke kan gå på procren i særlig mer enn et år. Mitt spørsmål er derfor om du kjenner til denne sammenhengen mellom humør og østrogennivå, og om det finnes legemidler eller psykofarmaka som kan opprettholde denne mentale tilstanden som har høynet min livskvalitet i så stor grad? Dog kanskje drastisk, men hypotetisk, ville en evt hysterektomi kunne ha samme effekt på min psyke? (Jeg er klar over at dette kanskje befinner seg i krysningspunktet gynekologi/psykiatri, men nettopp derfor visste jeg ikke hvor jeg kunne addresse det) Vennlig hilsen meg.

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du har stillet spørsmålet til meg som gynekolog, om det er sammenheng mellom humør og hormoner og om mulig effekt av Procren (det som betegnes GnRH-analog).  Du har alvorlig PMS, og det skyldes hormonelle endringer som inntrer etter eggløsning, dvs. i siste halvpart av syklus hvor det produseres progesteron. Med Procren hemmes eggmodning og dermed produksjon av østrogen, og eggløsningen stoppes og det dannes ikke hormonet progesteron. Det er det siste som er viktigst for å unngå PMS.  

Å fjerne livmoren vil nok stoppe dine blødninger, men det har ingen effekt på hormonene som dannes i eggstokkene. Behandling med Procren stopper produksjonen av hormoner i eggstokkene og effekten er dermed omtrent det samme som å fjerne eggstokkene, men ikke helt så omfattende. Jeg tror ikke at noen gynekolog vil gå med på fjerne eggstokkene, men de fleste vil sannsynligvis støtte deg i å fortsette med Procren som både er effektivt ved endometriose og ved PMS. 

Når man er tilbakeholdende med å bruke Procren  over lengre tid (mange år), så er det fordi det øker risiko for benskjørhet og fordi det muligens også kan ha andre uheldige effekter som man ser ved ‘tidlig overgangsalder’, muligvis uheldig påvirkning av hjerte-kar-systemet. Det kan man imidlertid kompensere for ved å gi deg jevnt tillegg av østrogen, som f.eks. et østrogen-plaster. Så kan det oppstå et nytt problem, at østrogen kan ha uheldig innvirkning livmorslimhinnen og derfor må kombineres med hormonet gestagen. Gestagen likner på progesteron, og det kan føre til at det oppstår PMS. Da er man like langt.

Gestagen kan tilføres i små mengder i form av en hormonspiral eller det kan gis noen ganger i året.  Som du skjønner er dette komplisert, så jeg foreslår at du diskuterer videre behandling med gynekologen som startet Procrenbehandling.  Jeg vil foreslå et du fortsetter med Procren og får tilskudd av østrogenplaster og enten får en hormonspiral (f.eks. Jaydess som er den svakeste) eller får 14 dager med gestagen 3-4 ganger i året, Provera 10 mg eller Primolut-N 5 mg. Det kan du bruke til du kommer i overgangsalder ved ca 50 år.  Vennlig hilsen Mette  

PS mest effektive behandling for PMS er ‘lykkepiller’, men det har du kanskje forsøkt?

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-