Pelvic Inflammatory Disease

Spørsmål

Hei, har fått hørt at jeg har fått "bekken inflammatorisk sykdom". Skal bli sendt videre til undersøkelse, men fikk aldri helt beskrevet hva dette er, og det er en stund til undersøkelsen. Har sterke smerter etter samleie i bekkenet, og sliter med vondt i korsryggen og kvalme.
- Hva går bekken inflammatorisk sykdom ut på?
- Er det kronisk?
- Hvordan vil dette fungere for meg i framtida?
- Hvordan kan det "ordnes"?
- Hvor lenge går det før jeg er grei, hvis det er mulig?
- Hva er inflammasjon? Å hva er det i forhold til betennelse og infeksjon?
Jeg setter pris på gode svar. Trenger å høre om jeg trenger å bekymre meg eller ikke for fremtiden osv.

Svar

Hei.

Jeg går ut fra at du oppholder deg i et engelsktalende land, for det er ingen diagnose eller tilstand som på norsk kalles "bekken inflammatorisk sykdom". Men på engelsk bruker man et begrep som heter Pelvic Inflammatory Disease (PID). Oversatt ord for ord blir jo det "bekken inflammatorisk sykdom".
Det som vanligvis ligger i begrepet PID i de land hvor dette ordet brukes, er en infeksjon i øvre deler av kvinnelige kjønnsorganer. På norsk bruker vi en mer presis beskrivelse av hvor infeksjon er, f.eks. salpingitt, som er infeksjon i egglederne. Den vanligste årsaken til slike infeksjoner er klamydia. Det er vanlig i din aldersgruppe. Ofte vil ikke slik infeksjon gi noen symptomer i det hele tatt, men det kan gi fremtidig sterilitet, om det ikke blir behandlet.

Behandling av slike infeksjoner er antibiotika, som kurerer tilstanden helt og varig.

Det er en ting jeg ikke forstår i det du skriver, og det er det at du sier at man mener du har PID, altså en infeksjon i øvre deler av kjønnsorganene, også forteller du at det er "en stund til undersøkelsen". Dersom du faktisk HAR en slik infeksjon, så er det ikke videre undersøkelser du trenger (slik du skriver at du skal til) men umiddelbar behandling, uten forsinkelser. Man skal ikke til videre utredninger vanligvis ved denne diagnosen, men behandles.

Kanskje det er slik at du ikke faktisk har fått stilt denne diagnosen, men at det er noe man "tenker på" eller vurderer som mulig diagnose? Men igjen, har man mistanke om infeksjon i eggledere osv, så skal en IKKE vente på noe som helst, men behandles.

Du plages med smerter etter samleie, og smerer i korsryggen og kvalme. Det kan skyldes en evt infeksjon i eggledere m.v., men behøver ikke å skyldes dette. Det kan ha helt andre årsaker. Så jeg kan ikke hverken bekrefte at det er en slik infeksjon du har, eller (-om du har slik sykdom-) at det er det som er årsaken til plagene dine. Det kan kun fastslåes eller avkreftes av den lege som faktisk undersøker deg.

En annen mulighet, som er mindre sannsynlig, er at de mistenker at du har det som heter endometriose. Det er IKKE en infeksjon, men en kronisk inflammatorisk tilstand som skyldes livmorslimhinne som ligger andre steder i bukhule / bekken enn inni livmoren, der den skal være. Det kan gi varierende symptomer, inkl det du beskriver, og det vil ofte svinge i intensitet med menstruasjonssyklus. Denne sykdommen heter endometriosis på engelsk, så spør legen din om det er dette de mistenker. Det er IKKE en infeksjon, så der er ikke behandlingen antibiotika.

Men som sagt så er den vanlige betydningen av Pelvic Inflammatory Disease en infeksjon i øvre deler av kvinnelige kjønnsorganer, altså salpingitt / ooforitt (infeksjon i eggstokker). Spør legen din der om det er det de mener. Isåfall skal du som sagt ha antibiotika NÅ, og ikke vente på noen undersøkelser.

Så til dine spørsmål, som tildels er besvart allerede:

- Hva går bekken inflammatorisk sykdom ut på?

Se over.

- Er det kronisk?

Med behandling, altså antibiotika, hvis dette er en infeksjon, går det helt over, og du blir 100% kurert.

- Hvordan vil dette fungere for meg i framtida?

Se over. Med behandling / antibiotika har du ikke dette lenger. Uten behandling kan man bli steril av ubehandlet klamydiainfeksjon i egglederne.

- Hvordan kan det "ordnes"?

Forklart ovenfor.

- Hvor lenge går det før jeg er grei, hvis det er mulig?

Såfremt dette handler om det jeg tror det gjør, infeksjon, så er du helt frisk igjen etter en antibiotikakur.

- Hva er inflammasjon? Å hva er det i forhold til betennelse og infeksjon?

Dette er det mange som blander sammen, og jeg forstår godt ditt spørsmål. En inflammasjon er ikke en-1-sykdom, men en sykdomsprosess som forekommer i usedvanlig mange sykdommer og medisinske tilstander. Det består i at en vevsskade forårsaker at kroppens "reparasjonssystemer" iverksettes der skaden er, dvs at der strømmer til vævsvæske, hvite blodlegemer, økt blodforsyning m.v.. for å sette i gang reparasjonsprosess. En slik vevsskade kan skyldes en lang rekke årsaker, for eksempel infeksjon, eller autoimmune sykdommer, mekanisk påkjenning (f.eks. senebetennelser) osv osv.
En annen god forklaring, fra pasienthandboken.no:
"Inflammasjon er kroppens beskyttende reaksjon på sykdomsfremkallende stoffer der målet er å fjerne det skadelige stimuliet. En akutt inflammasjon fører til smerte, varme, rødhet, hevelse og tap av funksjon."

Les mer om inflammasjon her:
http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hud/inflammasjon-6468.html

Betennelse er et annet og mer folkelig ord på inflammasjon. Det er altså akkurat det samme som inflammasjon. Her en god forklaring fra "Store medisinske leksikon":
"Betennelse, det levende vevets lokale reaksjon på skade. Betennelsesreaksjoner er av de vanligste biologiske reaksjoner i kroppen. Årsaken kan være fysisk (varme, kulde, stråling), kjemisk (etsende eller lokalirriterende stoffer), autoimmune prosesser, eller relatert til en direkte skade (støt, kutt). En annen hyppig årsak kan være infeksjoner, forårsaket av mikroorganismer som bakterier, virus og sopp."

En infeksjon derimot, er det at mikroorganismer (bakterier, virus m.m.) lager sykdom i kroppen. Og som ovenfor forklart, er det en av svært mange mulige årsaker til en inflammasjonsprosess.

"Trenger å høre om jeg trenger å bekymre meg eller ikke for fremtiden osv."

Hvis det er en infeksjon dette er snakk om, og det er det som vanligvis legges i Pelvic Inflammatory Disease, så kureres den 100% av antibiotika, og du har ikke lenger dette problemet etter kuren.

Men her er det altså en del usikkerhetsfaktorer, og jeg har uttalt meg her ut fra hva som vanligvis legges i begrepet "Pelvic Inflammatory Disease". Jeg synes imidlertid at dette virker så uklart og usikkert, spesielt det med å la deg vente på noe som helst dersom du muligens har en slik infeksjon, at mitt klare råd til deg å få snakke med legen som har gitt deg denne informasjonen, for å høre hva det egentlig er de tenker / mistenker her, og spesielt om det er salpingitt (som heter salpingitis på engelsk) de mener du har. For da er det direkte feil og uforsvarlig å ikke gi deg antibiotika med en gang.

Håper at informasjonen er til nytte for deg. Lykke til!