Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er endometriosen kommet tilbake?

Spørsmål

Hei Mette, I løpet av fire år, fikk jeg fjernet eggstokker, eggledere og livmor som følge av endometriose. Siste operasjon var i juni 2017. I ettertid har jeg brukt Livial 2,5 mg og vært fornøyd med det. De siste månedene har jeg imidlertid vært plaget med konstante smerter i mage og korsrygg ala menssmerter, og den siste måneden har jeg hatt gjentakende urinveisinfeksjoner og fått 2 ulike antibiotikabehandlinger. Før den siste operasjonen da livmoren ble fjernet, var jeg mye plaget av slike infeksjoner. Nå lurer jeg på om østrogen kan ha bidratt til utvikling av mer/ny endometriose, og om jeg bør slutte med Livial, Evt. bytte hormonbehandling ( mer gestagen) eller slutte helt med slik behandling? Jeg har prøvd uten behandling tidligere, og ble forferdelig varm! Jeg er 51 år og ved god helse forøvrig.

Kvinne 51
Svar

  

Livial er en hormontablett som har tre effekter: østrogen (for å hjelpe på hetetokter, såre slimhinner etc.), gestagen (her brukt for å forebygge oppvekst av evt. endometriose) og androgen (for å bedre sexlyst).

Det er snart fire år siden at du fikk fjernet ‘alt’ i underlivet på grunn av endometriose. Du har fått korrekt etterbehandling. Jeg tror at det er lite sannsynlig at endometriosen har blusset opp og kan forklare dine symptomer med smerter i mage, korsrygg og urinveisinfeksjon. Andre årsaker bør utelukkes. Så en sjekk hos din fastlege er en god ide.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-