Endometriose?

Spørsmål

Hei Mette. Jeg har et stort problem som påvirker meg både psykisk og fysisk, er redd for at problemet også skal gå utover ekteskapet mitt. Jeg har nå i ca 2 år slitt med smerter i nedre del av magen. Jeg startet på P-pillen Diane på grunn av grusomme mensensmerter. Mensensmertene har roet seg litt ned nå, jeg har brukt Diane i 1 år. Men jeg har også store smerter under avføring (spesielt når jeg har mensen og ellers) og grusomme smerter under samleie. Det gjør virkelig vondt. Legen min sa at jeg kanskje kan ha Endometriose. Jeg har vært hos gynekolog og tok ultralyd via endetarmen pga at jeg den gang var jomfru. Gynekologen mente at det ikke var noe i veien med eggstokkene eller livmoren min...Kan en gynekolog finne ut om man har endometriose ved hjelp av ultralyd? Jeg blir så forvirret, fordi noe må det være? Jeg kan virkelig ikke leve med disse smertene og det påvirker samleien utrolig mye. Håper du kan hjelpe meg med problemstillingen min. Hjertelig hilsen

Kvinne 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

I de fleste tilfeller kan man ikke stille diagnosen endometriose ved hjelp av ultralyd, det må gjøres ved laparoskopi, kikkhullsoperasjon, i narkose. Symptomer med smerter ved samleie, ved menstruasjon og ved avføring tyder sterkt på endometriose, og da vil man gjerne starte med behandling på mistanke. P-pille er en god behandling, men pillen bør tas uten pause, så du unngår menstruasjoner. Legen har valgt å gi deg Diane. Det er ikke et valg, som jeg ville ha gjort. Det er en pille man bruker ved uttalt akne, men den har også prevensjonseffekt. Denne pillen medfører den største risiko for blodpropp, så det er ikke et førstevalg. Jeg ville ha valgt Microgynon, evt Loette, og altså bruke den uten pause for å forsøke å stoppe menstruasjonene.

 I og med at du er så plaget at det går ut over samlivet, så tror jeg at det er tid for å få utført laparoskopi. Kanskje man før operasjonen skulle ha utført MR (med ‘endometriose-protokoll’) for å se om det er endometriose omkring nederste del av tykktarmen eller rektum? Be din lege om ny resept på hensiktsmessig p-pille og be om henvisning til gynekologisk avdeling for vurdering laparoskopi. Dere kan diskutere MR, men husk at det må rekvireres ‘endometrioseprotokoll’. 

Jeg håper at du kan få hjelp for diagnose og videre behandling som kan være kirurgi samtidig med laparoskopien hvor man fjerner evt. endometriose uten å skade eggstokker eller livmor. Evt. må det følges opp med annen hormonbehandling. 

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-