Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endometriose eller annen årsak?

Spørsmål

Hei Mette! Jeg er en jente på 18 år. Jeg hadde fra jeg var 14 år store magesmerter. Jeg ble utredet i fjor for å finne årsaken. I juni i 2018 ble det utført en operasjon for å ta blindtarmen samt gjøre eksplorativ kirurgi for å finne årsaken til smertene. Resultatet av operasjonen var at det helt innerst inne i blindtarmen ble det funnet en 2 mm NET svulst i tillegg ble det funnet endometriose rundt livmor/eggstokker. Jeg hadde ingen smerter fram til September. Etter hvert begynte smertene å komme tilbake og i oktober ble jeg satt på P pille Cerazette, men ble byttet over til Jasmin etter to uker fordi jeg slet med akne. Etter jeg begynte å ta P-pille ble jeg større og spesielt beina mine ble store som tømmerstokker. Jeg gikk fra 55 kg til 72 kg. Det så ut som jeg hadde en kombinasjon av vann og fett. Endometriose smertene forsvant heller ikke. Ved nyttår begynte jeg å bruke en annen P pille type Loette. Jeg har fremdeles like store magesmerter som varer 2-3 dager som kommer hver 14 dag. Når jeg får smertene klarer jeg ikke å gjøre annet enn å ligge i sengen disse 2-3 dagene smertene pågår. Det gjør at jeg sliter med å gjennomføre videregående skole. Jeg trener ganske mye og jeg har gått ned i ca 63 kg ,men beina mine er fremdeles nesten like store. Jeg ser at jeg noen ganger får problemer med blodtilførselen i beina og deler kan bli litt blåaktig( kompartmentsyndrom??). Jeg har tatt blodprøver som viser at jeg har ubalanse i elektrolyttene , lavt stoffskifte og litt dårlige lever verdier. Jeg har vært til både fastlege og gynekologer. Jeg har bedt om å komme til Endometriose senteret på Ullevål. Hva anbefaler du jeg skal gjøre?

Kvinne 18
Svar

Det ser ut som du har to diagnoser hvor det ikke er opplagt sammenheng. 

Som gynekolog vet jeg ikke mye om NET annet enn at det er det man betegner som ‘nevroendokrin tumor’, en svulst som utgår fra ‘neuroendokrine’ celler ulike steder i kroppen. Denne tumortype kan oppdages tilfeldig og den kan være årsak til ‘karsinoid syndrom’ hvor det kan være symptomer som magesmerter og ødem i benene. Kan det være forklaringen på dine hovne ben? At det likevel er en rest av NET tross opersjon? Du har også elektrolyttforstyrrelser, lavt stoffskifte og påvirket lever. Det bør følges opp hos intern medisiner som har erfaring med NET. Det er en meget sjelden tilstand som vel de færreste leger har kjennskap til.   

Så var det påviste endometriose. Her er jeg mer på hjemmebane. 

Du forsøkte Cerazette og fikk akne. Cerazette er sjelden effektivt ved endometriose, her er kombinasjonspillen et bedre valg. Jeg er ikke så sikker på at hevelse i dine ben var en bivirkning av p-pillen. Du gikk så over til en annen p-pille Loette, men fortsatt har du smerter. Har du tatt pillen uten pause? Det er viktig å prøve å stoppe menstruasjonene helt. Det kan du gjøre ved å hoppe over de uvirksomme pillene. Hvis det heller ikke hjelper, så synes jeg at du skal forsøke det som betegnes GnRH-analog. Det er sprøyte som settes hver måned. Det stopper etter noen uker din hormonproduksjon. Hvis det har effekt, vurdert etter ca. 3 måneder, så kan du få tilleggsbehandling for å minske bivirkningene (plager som kvinner opplever i overgangsalderen). Hvis det heller ikke har effekt, så kan forklaringen være at påviste endometriose er et tilfeldig funn uten relasjon til dine symptomer. Endometriose finnes hos veldig mange uten at det gir symptomer. 

Ullevål er senter for avansert endometriosekirurgi, men det lyder etter din beskrivelse ikke som det er det du har. Behandlingsforsøk med GnRH-analog kan styres av din gynekolog. 

Det var altså mitt forslag. Jeg håper inderlig at du kan få hjelp for dine betydelige plager. Som sagt er jeg usikker på hvor mye som skyldes påviste endometriose. 

Vennlig hilsen Mette